100 години страст за иновации в земеделието

Ася Василева, наш спец. пратеник в Германия


19 тона стомана всеки ден с любов се превръщат в първокачествени машини в супермодерния завод на RAUCH в Баден-Баден, Германия. Пресъздадени в първокласни машини, те поемат към 49 различни страни по света. В това число и за Япония с Транссибирската железница. Навсякъде по света земеделците знаят, че когато се нуждаят от високотехнологични машини за прецизно торене, то германската марка RAUCH е техният правилен избор.


IMG 1190 siteТакъв е днешният ден на германската компания RAUCH. Историята й започва точно преди 100 години с немския ковач Херман Раух. „Нашата страна е гладна за машини, които улесняват живота на земеделците и пазят природата“ – е казал той. И е превърнал тази своя вяра в реалност. И до ден-днешен компанията остава чисто семейна и се ръководи от вече петото поколение представители на семейство Раух, които и досега споделят същата страст към иновации.


За да отпразнува вековния си юбилей, компания RAUCH покани в завода си край Баден-Баден 50 земеделски журналисти от 12 държави, сред които бе и екипът на „Гласът на земеделеца“. Думите, които най-често се чуваха по време на събитието, не бяха „пари“, „печалби“, нито „обороти“… Думата, която повтаряха всички представители и на семейството, и на мениджърския екип, беше „Любов“. А също и „Семейство“. В RAUCH семейството включва и работниците в компанията, които вече са над 400 човека. Те всяка година получават 30 на сто от печалбата на компанията. Семейството включва и земеделците, които работят с техника с марката RAUCH. Стъпвайки на тази база, с любов и гордост RAUCH спазва повелята да бъде и да остане строго семейна компания в съвременния индустриализиран свят. Компанията си е завоювала реномето на водеща в технологиите на прецизното торене. И това естествено води и до солидните обороти. За 2021 г. достигнатата сума от продажби е 90 млн. евро.


RAUCH е специализирана в производството на високотехнологични машини за торене и комунални машини за зимно поддържане на пътища. Основните ценности на компанията, които бяха дебело подчертавани по време на събитието, бяха – традиции, прецизност, устойчивост и иновации. Въплъщаването им в производството води до непрекъснато усъвършенстване на качеството и надеждността на машините, за да отговорят на високите изисквания на професионалните земеделци за по-ефективно, екологично и съобразено с нуждите подхранване на културите.


Над 170 активни патента и безброй награди от национални и международни търговски панаири свидетелстват за непрекъснатата иновативна сила на компанията. Продуктите на RAUCH предлагат устойчив за бъдещето синтез на прецизност, производителност, висока надеждност, максимален комфорт, изчистен дизайн и практична функционалност.


ОТ КОВАЧНИЦА ДО МОДЕРНА КОМПАНИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА ТЕХНИКА


През 1921 г. Херман Раух основава фабриката на Братя Раух за производство на селскостопански машини и оборудване и я предава на тримата си синове Герхард Раух, Алфред Раух и Лотар Раух. Тримата братя успяват да превърнат компанията в уважавано в индустрията име. Днешното поколение отдава голямо уважение на това постижение. Под иновативния мениджърски екип на Херман Раух (Финанси, човешки ресурси и производство), Робърт Раух (Снабдяване), Йоахим Раух (Продажби и маркетинг) и Норберт Раух (Изследвания и развитие), четвъртото поколение мениджъри продължава да определя курса на успешно развитие в земеделските технологии. С пионерския напредък в храненето на растенията, семейният бизнес стана известен с ефективната и прецизна употреба на торове и продължава да се задържа на върха чрез инвестиции, насочени към бъдещето. През 2016 г. петото поколение Раух в лицето на Мартин Раух (Производство и ИТ) се присъединява към управленския екип. Освен него днес в управлението на компанията влизат и Херман Раух (Финанси), от 2017 година подкрепен и от Уилфрид Мюлер (Продажби и маркетинг) и Фолкер Стоклин (Изследвания и развитие).


IMG 0886„Ефективното използване на ресурсите на торовете, но едновременно с това и увеличаването на добивите, формира предизвикателството на бъдещето. Със 100-годишната история на компанията RAUCH ние сме наясно с промените в селскостопанската технология и се стремим към промени в бъдещето, особено в областите на устойчивостта и екологичната осведоменост“ – казва управляващият директор Мартин Раух.


„RAUCH е вашият партньор за безопасно и прецизно подхранване на растенията. Само с постоянно разрастваща се дистрибуторска мрежа, ръка за ръка с представителите на завода на RAUCH и посветените вносители и търговски партньори, е възможно да продължим да правим земеделието ефективно с машините на RAUCH. Нарастващите през годините партньорства са основата за успеха ни. Дължим голяма благодарност за ангажимента и солидарността най-вече на служителите на семейната компания. Само с мотивиран и квалифициран екип могат да се постигнат такива високи стандарти на ефективност и екология в селското стопанство. А когато всичко това е налице, както при RAUCH, и целият свят не е предел за мечтите ни!“, каза Йоахим Раух, четвърто поколение собственик на компанията.


Снимки: Бисер Джонев

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X