Мечка стресна пастири, видели я да рови в кошери

Няма риск за добитъка, твърдят екоексперти

Сигнал за мечка, която рови в кошери и се движи в близост до пътища в района на град Стрелча между селата Блатница и Смилец, е подаден до РИОСВ-Пазарджик, става ясно от бюлетина за дейността на ведомството през декември. Дивото животно било забелязано от пастири, които алармирали Екоинспекцията, откъдето веднага организирали посещение на място.

В момента на подаване на сигнала – 14:05 ч. на 10.12.2021 г. мечката не се намира в района на с. Блатница и с. Смилец, общ. Стрелча. Данните са потвърдени от представител на ИБЕИ на БАН и от директора на ДГС-Панагюрище. Мечката е с поставен GPS нашийник, от чиито данни става ясно, че животното е преминало през района на 30-ти ноември и 1-ви декември и отдавна го е напуснало. В района на с. Смилец мечката е нанесла поражения на пчелин (повредени са няколко кошера с пчелни пити). Ощетеното лице, което не е сред сигналоподателите, е подало заявление в ДГС-Панагюрище за изплащане на обезщетение, а на тях е обяснено, че не съществува опасност за селскостопанските животни, които отглеждат, твърдят от РИОСВ.

Жители на Стрелчанска община твърдят, че не за първи път виждат мечка в района, който е полупланински и не е характерно местообитание за този вид диви животни. Мълвата твърди, че става дума за екземпляр, който е бил преместен там, след като в предишната си територия е нанесъл значителни щети на животновъди, земеделци и пчелари. Многократно били нападани кошери и в Стрелчанско, но сигнали не са подавани заради тромавите и неадекватни процедури за обезщетяване на пострадалите.

За „Гласът на земеделеца“ от РИОСВ коментираха, че има практика да се преместват мечки в друг район, ако в първоначалното си местообитание се проявят като агресивни и опасни. Това обаче се решавало със заповед от МОСВ, така че не е известно дали този екземпляр действително е преселен в Стрелчанско.

От данните на GPS-нашийника се вижда, че въпросната мечка е дошла от Северна България, като е изминала доста километри през Стара планина. Заради топлия климат в по-ниската част на Средногорието не е успяла да заспи и е тръгнала да си търси храна. Експерти признават, че за този район не е характерно да има мечки, но не изключват и вероятността сама да е отишла там в търсене на храна. После се е върнала в северната част на страната.

Комисията е установила, че са нанесени щети по 4 кошера. Собственикът им обаче вероятно няма да получи компенсация, тъй като не е представил документи за пчелина.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X