Производители залагат повече на пшеница и маслодайна рапица за 2022 година

Увеличение на нивите с пшеница и маслодайна рапица отчитат експертите на Министерството на земеделието в окончателния анализ на основните агрокултури за изминалата 2021 година. След приключването на есенната кампания е установено, че към края на декември засетите площи с пшеница и маслодайна рапица са съответно с 6,3% и 8,9% над отчетените година по-рано. При ръжта се наблюдава относително запазване на засетите площи на годишна база, а при ечемика и тритикалето – намаление, съответно с 2,4% и 7,7%.

Общо изнесеното количество пшеница през Пристанище Варна от началото на текущата пазарна година до 2 януари 2022 г. е в размер на 939,3 хил. тона (в т. ч. 27,1 хил. тона през последната седмица), което представлява ръст от 89,8% на годишна база – казва се още в анализа. Макар да остава в застой за поредна седмица, експортът на ечемик през порта също е значително над отчетения за съответния период на миналия сезон – с 67,5%. Все още не са преминавали товари с рапица от новата реколта. При отчетени 18,4 хил. тона за последната седмица, общият експорт на царевица през Пристанище Варна от началото на септември 2021 г. до момента изпреварва миналогодишния с 48,6%. В рамките на периода през порта не са преминавали товари със слънчоглед за износ.

Няма данни за износ на пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица от реколта `2021 през Пристанище Бургас.

От земеделското ведомство оповестиха и обобщена информация за цените на основните зърнени и маслодайни култури. Те продължават да се търгуват на значително по-високи цени в сравнение с година по-рано. Годишното поскъпване е от 29,2% при слънчогледа до 53,4% при ечемика.

Обобщена информация за цените на едро на плодове и зеленчуци ще бъде изнесена след публикуване на съответните данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X