Цените на торовете са изключително високи през 2022 г.: пазарът извън контрол

Цените на торовете ще останат много високи през 2022 г. Проблем за европейските фермери е, че европейското производство на торове е относително ограничено. Следователно земеделските производители са зависими от силно променливия световен пазар. И това не изглежда добре в момента.

Пазарът на торове продължава да полудява. Цените ще останат много високи през 2022 г. Почти няма какво да се купи. Последствията за реколтата през 2022 г. вероятно ще бъдат сериозни.

„Пазарът на торове ще продължи да полудява през 2022 г.“, съобщават фермери и търговци пред германския сайт agrarheute.com. Складовете на фермери и търговци са празни, цените на тора остават изключително високи, а договорените доставки се забавят. Развитието продължава да се влияе от множество фактори. Европейското производство е сравнително ограничено. Следователно земеделските производители са зависими от силно променливия световен пазар. Някои големи играчи като Русия, Китай, Украйна или Турция продължават да ограничават износа си.

Предлагането остава под търсенето и цените остават високи, казва Адриан Урбан, мениджър бизнес развитие в Yara Germany, пред белгийската онлайн платформа за селскостопански продукти Le Sillon Belge. „Транспортните разходи, както по море, така и по шосе, наистина нараснаха напоследък. Не е изненадващо, че това се отразява негативно на покачването на общите цени на суровините, включително и на торовете“, казва Urban.

Европейските цени на торовете останаха през последните две седмици на относително стабилно много високо ниво. Една от причините може да е, че имаше малка активност на европейския пазар през края на годината и след това. Международният пазар обаче остава под силно напрежение. С възобновяването на износа от Индия на значителни количества карбамид, които може да се доближат до около 3 милиона тона, пазарът вероятно ще започне да се движи отново.

Руската експортна квота също остава ограничаващ фактор с оглед на международния пазар, който вече се характеризира с ограниченията за износ на Китай. Трябва също да се отбележи, че цените на газа отново скочиха, особено в Европа, като реакция на нарастващото напрежение на украинската граница.

Изключително високи цени на торовете във Франция и Европа
Мениджърът на Yara казва: „Глобалното търсене в момента определя продажната цена на торовете дори повече от производствените разходи“. Предвид многобройните проблеми обаче, по-нататъшното развитие на търсенето е трудно предвидимо, казва експертът по торове. „Наличната в момента информация предполага, че търсенето ще остане над предлагането поне през първото тримесечие на 2022 г. Ситуацията може да се стабилизира около април, но това изявление трябва да се чете с резерви.

Особено, след като търсенето е толкова голямо, че дори спад в цените на газа не би бил достатъчен за значително понижаване на цените на азотните торове“, се казва в доклада. В същото време цените на зърното са все още високи. Но все още почти няма тор за закупуване. Внос няма. Във френските пристанища за внос търговците на торове дори очакват цените да се повишат допълнително през януари. Но много фермери все още се въздържат от поръчки или покупки на място с оглед на високите цени на торовете.

В най-важното френско търговско пристанище Руан в началото на януари цените на карбамида се колебаеха между 895 и 905 евро за тон. Цената на най-важния фосфорен тор DAP 18-46 е относително непроменена – 840 евро за тон. Цената на TSP 45 беше около 590 евро за тон, а Potash-60-Chloride се продаваше на цени между 560 евро и 600 евро за тон за януарските доставки.

Британските фермери не поръчват, Украйна вече не доставя

През пролетта много фермери са заплашени от сериозна липса на торове. Ситуацията ще се отрази и на добивите, обемите на реколтата и цените на храните през 2022 г., смятат експерти. Поради оскъдния тор ще се свие не само количеството на реколтата, но и качеството на зърното, което е особено важно за хлебната пшеница. Това може да доведе до глобален недостиг на висококачествено брашно за печене на хляб и до по-нататъшно повишаване на цените на тестените изделия.

Междувременно Financial Times съобщи по-рано тази седмица: „Фермерите в Обединеното кралство се подготвят за недостиг на тор за пролетната кампания, след като цените почти се утроиха и запасите се изчерпаха. Мат Къли, председател на борда по зърното в Националния съюз на земеделските производители на Обединеното кралство, каза, че много фермери са отказали да поръчват торове на високи цени, причинявайки проблеми с доставката в началото на сезона на 2022 г. „

Подобни съобщения идват и от Украйна. Страната е не само важен износител на зърно, но и на азотни торове. В сравнение с 2020 г. цените на минералните торове в Украйна са се увеличили 3 до 4 пъти. Няколко украински производители на минерални торове не оцеляха след екстремното покачване на цените на газа, се казва в доклад.

Одеският завод за торове, който е специализиран в производството на амоняк, карбамид и течен азот, преустанови дейността си на 22 септември. Украинските производители на торове, които все още са на повърхността, не работят на пълен капацитет, което води до намаляване на обемите на производство“, каза Леонид Козаченко, президент на Украинската селскостопанска асоциация, по украинската телевизия.

Силни колебания на цените в САЩ

В САЩ цените на торовете паднаха за първи път тази седмица, но корекцията може да бъде краткотрайна, смятат анализатори. Индексът на цените на торовете в Северна Америка на Green Markets нарасна с 12 процента миналата седмица. Цените на уреята се колебаеха изключително силно. Те се повишаваха и падаха с повече от 100 долара за тон всеки ден в рамките на една седмица, докато пазарът се опитваше да прецени перспективите за пролетното търсене и природният газ достигна нови върхове в Европа, каза Алексис Максуел, анализатор в Green Markets.

Цените на торовете се покачиха до многократни рекорди през последните няколко месеца, водени от неуспехи като енергийна криза в Европа, неочаквано затваряне на заводи и спрян износ от големи доставчици. Покачването породи опасения относно перспективата за по-нататъшна инфлация на храните.

Спадът от тази седмица не е знак, че високите цени на торовете ще се понижат допълнително, каза Максуел. „Големи производители като Близкия изток и Египет разпродадоха карбамида си до февруари и голяма част от заводите в Европа и Украйна ще останат затворени – така че тези, които търсят стоки, ще трябва да търсят далеч“, каза той. Китай, иначе най-добрата алтернатива за заместващи доставки, ще остане изключен от пазара поради забрана за износ, която ще продължи до май.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X