Министър Иванов пред българските животновъди: В лицето на министерството всички ще имат подкрепа

 „Разчитаме на разширения формат на срещите, които провеждаме по сектори. Така ще можем преди следващото заседание на тематичната работна група на 17 януари за изготвяне на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, да чуем и тези представители на браншови организации, които не са в тематичната работна група. Тяхното мнение ще бъде взето предвид при обсъжданията”. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на продължилата 6 часа видеоконферентна среща с представители на браншови организации в сектор „Животновъдство”.

Министърът припомни, че стратегическият документ за следващия период все още не е изготвен и приет, като има възможности за промени, така че документът да е адаптивен към новите условия и към коалиционното правителствено споразумение. Той допълни още, че ще се настоява и за продължаване на прилагането на ковид мерките за земеделските производители и през настоящата година. На коментар да няма разделяне на въдства при подпомагането по ковид мерките, министър Иванов коментира, че в лицето на министерството всички ще имат подкрепа и ще бъдат защитени интересите на всички при обсъждането на бюджета, като през годината ще включваме нови инструменти, когато е възможно.

Заместник-министър Стефан Бурджев, от своя страна уточни, че с представените искания по отношение на бюджета е направен опит да се защитят условията за развитие на сектора, както и всичко, което е в зависимост от обективните икономически реалности, свързано с инфлация, високи цени на фуражи и енергоносители. На животновъдите беше предоставена възможност да отправят и писмени предложения до министъра за включване в бюджета на разходи за неотложни цели.

Заместник-министърът информира, че предстои среща и с ръководството на Министерство на труда и социалната политика, на която ще се поставят въпросите и предложенията, повдигнати от бранша.

Зам.-министър Стефан Бурджев информира, че ще се изготви график и в следващите седмици ще се направят 6 профилирани срещи в сектор Животновъдство, като на тях ще се чуят предложенията на различните направления за развитие на сектора и за интервенциите в стратегическия план. Той подчерта, че повечето от предложенията на животновъдите кореспондират с програмните цели на правителството, като на предстоящите срещи по браншове ще се набележат ясни цели, които поетапно ще се изпълняват.

В рамките на дебата за бъдещия стратегически документ, заместник-министър Момчил Неков посочи, че предстои външен изпълнител да направи преизчисление на ставките за агроекология. От сектора беше отправено предложение мерките за обвързаната подкрепа да са свързани с повишаване на производството и нарастване на обявената продукция, респективно с  повече внесени данъци в бюджета. Дебатира се и включването на браншовите организации в мерките за подпомагане на съветнически услуги, като се използва и техният експертен потенциал.

В дискусията участие взе и заместник-министър Атанас Добрев, който информира, че държавните горски предприятия извършват залесяване в близост до населените места с медоносни дървесни видове за подпомагане дейността на пчеларския бранш.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X