Проблем за много земеделци: Хайка за вълци заради хищник, умъртвил телета в кравеферма

„Не знаеш сънуваш ли, не сънуваш ли, това е невероятен стрес! Ужас! Снощи животното отново беше тук!“ – така коментира Златина Георгиева нападението на вълци над фермата й, разположена във варненското село Изворско. Последните наблюдения показват, че всъщност става дума за вълк единак. Как започва всичко? Още по време на Коледните празници Златина и съпругът и Свилен? откриват мъртви телета със следи от зъби по тях. Всяко от удушените животни е с тегло от 350 кг. Първоначално са помислили, че нападенията са от чакали. Телетата обаче са твърде едри за тези хищници, освен това се натъкват и на скъсани електорпастири. Златина и съпругът й споделят притесненията си със свои колеги фермери, слухът стига и до съседни села. Така научават, че в близкото село Изгрев вълк е удушил 2 кози.

Обезпокоените фермери установяват, че вълкът е атакувал животни в околността до 20 декември м.г., след което, около празничните дни се мести към село Изворско. Разстоянието между двете населени места е 12 км по асфалт, но през горичките и полетата е по-малко. В дните преди Нова година цяло теле изчезва от фермата в Изворско. „Обадих на полицейския инспектор в нашия район, ако някой открие нещо в района да ни съобщи. Подадох сигнал и до кмета Иван Радев“, поясни Златина. През следващите дни трупът на телето е намерен в отдалечен храсталак край селото. Следват още по-страшни дни – през ден се откриват удушени телета – на 4 и на 6 януари. Животновъдите подават сигнал и до Държавното горско стопанство във Варна и отново се свързват с ловната дружинка в региона. Резултатът е , че вече има разрешение за отстрел на едър хищник.

„Снощи дойдоха ловджии. Хайката трябва да е през нощта, когато вълкът е активен“, поясни Златина и сподели, че очаква добри новини, които да сложат край на страховете им. До момента жертва на вълчите атаки във фермата в Изворско са станали общо 5 телета. „Финансовата страна дори не я гледаме. Стресът е много голям, не знаем дали няма да нападне и човек. Искаме само да се разреши проблема с хищника“, изтъкна фермерката. За да бъде заловен вълкът единак, трябва да бъде устроена засада. Затова хайките ще са нощно време, когато ще се чака появата на едрия хищник.

Основите на фермата в Изворско са положени през 1995 г. Семейството на Златина се включва през 2012 г. Кандидатства с проект по мярката за млади фермери и успяват да закупят техника, доилен агрегат, вана, генератор за ток. По-късно през 2017 г. вдигат мандра, за да затворят цикъла на производство. Говедовъдното стопанство се движи от трима души – Златина, баща й и съпруга й. Верен помощник е 12-годишният им син Стефан. Фермата е разположена в покрайнините на селото, там живее цялото семейство.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X