Новите прогнозни данни удариха зърнените пазари

След краткия стабилизационен период цените на основните зърнени култури на пазарите от двете страни на Атлантическия океан отново тръгнаха надолу. И този път посоката на ценовото развитие зададе борсата в Чикаго, след публикуване на редовния месечен доклад на Министерството на земеделието на САЩ за състоянието на баланса на зърнените храни и маслодайните семена в света.

Преди оповестяването на новите данни в търговските среди определено доминираха очакванията за редуциране на оценките за площите и крайните запаси от зимна пшеница в САЩ в сравнение с декемврийските прогнози. Оповестените на 12 януари прогнозни числа обаче се разминаха с тези песимистични нагласи, като в новата редакция на баланса на Щатите оценката за засетите със зимна пшеница площи беше увеличена до 34,43 млн. акра (13,93 млн. ха), което е с 2,34 на сто над миналогодишното равнище и е най-голямата площ от 2016 г. насам. Прави впечатление, че площите засети с мека червена зимна пшеница, която се търгува на борсата в Чикаго, се оказаха с близо 8% по-големи в сравнение с очакваното от търговските среди ниво и миналогодишното равнище.

Прогнозата за размера на преходните запаси от пшеница в САЩ, а и в световен мащаб за изненада на повечето участници в зърнената търговия също беше увеличена в сравнение с декемврийските числа. На 13 януари и Международният съвет по зърното изненада пазара с рязко увеличение на оценката си за размера на новата австралийска реколта. Прогнозната летва беше качена с драстичните 3,5 млн.т, в сравнение с ноемврийските данни, до рекордните 35,5 млн.т, а това е с 2,5 млн.т над предишния исторически връх достигнат през 2021 г. Впрочем, за да се разбере мащаба на увеличението на австралийското производство трябва да се има предвид, че през периода 2017-2020 г. добива от пшеница на Зеления континент е бил в границите 14,5-20,9 млн.т.

По-оптимистичните от очакваните данни провокираха рязко увеличението на спекулативните продажби на фючърсния пазар, като само за два дни (12-13 януари) цената на пшеницата в Чикаго спадна с около 9 долара, до $274,40 за тон, а на борсата в Париж (EURONEXT) пшеницата поевтиня с 11 евро, до EUR265,75/т. С 6-8 евро, в сравнение с високите седмични стойности (ЕUR280-282/т) през последните два дни спаднаха и цените на френската пшеница 11,5-12,5% протеин на експортния пазар – до EUR274/т FOB Руан.

В баланса за царевицата също имаше промени спрямо декемврийските данни и също с негативен за ценовото развитие знак. Анализаторите очакваха, че дефицитът от влага ще доведе до намаление на оценката за бразилската и аржентинската реколта, което наистина стана факт. Прогнозата за добива от царевица в Бразилия беше редуцирана с 3,0 млн.т (до 115 млн.т ), а в Аржентина, с 0,5 млн.т (до 54 млн.т). Веднага трябва да отбележа, че въпреки редуцираната прогноза добивът от 115 млн.т е рекорден за Бразилия и представлява увеличение с 28 млн.т, в сравнение с предходната стопанска година. Силно депресиращо влияние върху пазара оказа изненадващото увеличение на прогнозите за производството на царевица в САЩ и в Украйна – с 1,35 млн.т и 2,0 млн.т съответно, до 383,9 млн.т и 42,0 млн.т, а това са рекордни показатели и за двете страни (358,45 млн.т и 30,3 млн.т – 2020/21 г.).

В рамките на изминалия седмичен период (7-13 януари) цената на френската царевица на борсата в Париж се понижи с 3-5 евро – до EUR 239/т за мартенския контракт на борсата в Париж и ЕUR254/т FOB Бордо.

Независимо от рязкото понижение на цените на пшеницата и царевицата на борсата в Париж през последните дни, те все още остават значително по-високи в сравнение със същия период на 2021 г. На 13 януари 2021 г. борсовите котировки на пшеницата гравитираха към EUR 226/т, а на царевицата – EUR 210/т.

Търговската активност в Русия и Украйна през изминалите седем дни остана ограничена, като експортните котировки на мелничарската пшеница 12,5% протеин според търговски източници се задържаха на равнище около $330/т FOB ($270/т FOB – към.13.01.21 г.), а на украинската царевица – $277/т FOB ($255/т FOB).

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X