Нови „зелени“ торове имат 90% по-нисък въглероден отпечатък

Yara и Lantmännen (земеделски кооператив в Северна Европа, който обединява почти 19 000 фермера) подписаха търговско споразумение за пускане на пазара на зелени торове с 80-90% по-нисък въглероден отпечатък от настоящите продукти.

Зелените торове, произведени с помощта на възобновяема енергия, са „от решаващо значение“ за декарбонизирането на хранителната верига и предлагат на потребителите по-устойчив избор на храни, заявиха и двете организации в понеделник.

Yara, глобален производител на торове, и Lantmännen, базиран в Швеция земеделски кооператив, започнаха да тестват търговската жизнеспособност на торовете през 2019 г.

Сътрудничеството вече доведе до търговски договор за продукт, който ще бъде произведен от Yara и пуснат на пазара от Lantmännen в Швеция от 2023 г.

Вместо да се използват изкопаеми горива като природен газ за производство на амоняк – градивният елемент на минералните торове – новите торове ще се произвеждат с амоняк на базата на възобновяема енергия, произведена в Европа, като норвежката водна енергия.

Резултатът ще бъдат торове с 80 до 90 процента по-нисък въглероден отпечатък, според Yara и Lantmännen.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X