Кооперативният пазар в Пазарджик – незапомнено празен

Едва една осма от сергиите на Централния кооперативен пазар се ползват от началото на годината. Отливът е както при продавачите, така и при купувачите, забелязали са служители от общинското предприятие, стопанисващо тържището. Януари винаги е бил най-слабият месец за търговията като цяло, не само тази на земеделска продукция, но винаги дори по време на януарските спадове са били заети поне една трета от масите.

„От общо 162 маси в момента се ползват едва около 20 – казва управителят на пазара Стоимен Спасов. – Наша проверка показа, че през 2019 година по това време са били заети около 60 сергии, през 2021 – над 80. А от началото на този месец – някъде около 15-20 на ден. Което говори, че посещаемостта тази година е изключително ниска“.

Спасов си обяснява този спад с лошото време доскоро. При минусовите температури в предишните дни е имало риск да замръзне продукцията. Затова и по масите е имало основно лук, картофи ябълки и други по-издръжливи плодове и зеленчуци. Друга причина е липсата на българска продукция в този сезон. До голяма степен роля играе и промяната в навиците на потребителите след отварянето на няколко магазина от големи вериги в Пазарджик.

„Там човек като влезе, може да си напазарува всичко от едно място – и селскостопански, и промишлени стоки, а удобството ги кара да правят точно това – обяснява Спасов. – А и цените на големите вериги са много по-ниски. Не знам как го постигат, но е факт“.

На Централния пазар има три сектора за продажба на плодове и зеленчуци, а другите са за промишлени стоки. Промяната е само при сергиите за селскостопанска продукция, останалите работят по обичайния начин. Много от търговците на селскостопанска продукция са прекупвачи, но регистрирани като земеделски производители, за да ползват законовите облекчения. Много от тях обаче имат и производство.

„Ако пролетта е добра и хората успеят да произведат продукция, пазарът отново ще се напълни – смята Спасов. – Мисля, че април-май ще си върне обичайните обороти. Този отлив е моментен, според мен. Може би има връзка с това, че тази година нямаме българска продукция заради скъпите горива и ток. Това накара много оранжерийни производители да проявят предпазливост и да пропуснат най-тежкия сезон. Като виждат, че всичко ще им излезе прекалено скъпо, се притесняват и не произвеждат, защото има опасност да не могат да го продадат на цени, които да им гарантират поне възвращаемост“.

В момента наемът за маса, според местоположението и сектора, е от 44 до 91 лева месечно. От управата на тържището не са обмисляли намаляване на таксите с цел привличане на повече хора. Но пък отбелязват, че цените за ползване на маса не са променяни от години, докато много други общински такси и налози се повишават съобразно инфлацията и новите реалности.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X