Агрометеорологична прогноза за периода 24 – 30.01.2022 г.

В края на второто и началото на третото десетдневие на януари агрометеорологичните условия се определяха от средноденонощни температури около, а на много места в Северна Бълхария и над климатичните норми, но стойностите им не надвишаваха биологичния минимум необходим за възобновяване на вегетационните процеси при земеделските култури.

През първата половина от следващия седемдневен период се очаква промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозират се поднормени стойности на температурите, които ще поддържат в покой трайните насаждения и зимните житни култури. През периода на места в котловините се прогнозират минимални температури до -12о С, които при по-продължително задържане в условия без снежна покривка ще представляват опасност за къснозасетите есенни посеви намиращи се в начални етапи от развитието си – поникване и начално листообразуване.

При пшеницата и ечемика наблюдаваните фази ще са братене (агростанции Новачене, Павликени, Ямбол, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Долни чифлик, Карнобат), трети лист (агростанции Кнежа, Николаево, Търговище, Хасково, Кюстендил), поникване и начало на листообразуване (агростанции Бъзовец, Сливен, Чирпан).

По-подходящи условия за работа на полето и извършване на зимните санитарно-хигиенни мероприятия и резитби при овощните видове ще се създават през дните от втората половина на периода в районите без прогнозирани превалявания. През периода може да се започне с резитбата на по-студоустойчивите овощни видове като ябълки, круши и сливи. В зависимост от възрастта и състоянието на трайните насаждения прилаганите видове резитби са формираща, плододаваща и подмладяваща. В оранжериите и парниците се засяват семената за разсадопроизводство на домати като семената и торопочвените смеси предварително се обеззаразяват. Започва подготовката на техниката и азотните торове предвидени за подхранване на есенните посеви от зимни житни култури.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X