Китай ще разтърси пазара на соя с приемането на ГМО

Твърдото намерение на китайското правителство да увеличи чувствително производството на соя през 2022 г. подготвя почвата за скок в технологията на ГМ семена, казват анализатори

Правителството на Китай иска да увеличи самозадоволяването със соя, за да осигури вътрешните доставки и да намали зависимостта от вноса на тази култура от САЩ, пише Франк Танг в статия на портала www.scmp.com.

Анализаторите считат, че усилията на Китай да увеличи вътрешното производство на соя и на други маслодайни култури могат да ускорят одобряването на генетично модифицираните (ГМ) семена и да разтърсят изцяло световния пазар в този отрасъл, който разчита в голяма степен на покупките на соя от Китай.

„Общата насока през 2022 г. е да се стабилизира вътрешните доставки на зърно и производството на царевица, като същевременно се увеличи производството на соя и маслодайни култури“, заявява министърът на земеделието Танг Рендзян в интервю за официалния вестник Economic Daily.

Той отбеляза, че в това отношение индустрията на семена в Китай е изправена пред нова фаза на пренастройване и индустриална концентрация. Но основният фокус е върху подобряването на продуктивния потенциал на семената.

Все още има относително голяма разлика с развитите страни по отношение на добива на царевица, соеви семена и други култури“, допълва министърът. Китай е най-големият купувач в света на селскостопански продукти – от соя и царевица до рапица и палмово масло. Но уязвимостта на продоволствената сигурност на страната излезе наяве на фона на търговското напрежение с големи доставчици като САЩ и глобалния скок на цените на селскостопанските стоки.

„Търговията със соя например е тясно свързана с политическите фактори и дипломатически отношения, пише аналитикът Тян Ясюн в China Futures Co. И прогнозира: – Намаляването на външната зависимост може да помогне за възстановяване на инициативата в търговските преговори.“

Китай предложи да се преразгледат правилата, регулиращи отглеждането на ГМ култури, което вероятно ще укрепи националната индустрия за семена на фона на повишените опасения относно продоволствената сигурност.

През ноември китайското Министерство на земеделието и селските въпроси публикува два проекта на документи, в които се описват подробно планирани промени, като например разхлабване на изискванията за тестване на разрешени ГМ култури, преоценка на безопасността на генетично модифицираните организми, използвани в селското стопанство, насърчаване на компании и институции да създадат свои собствени изследователски бази и намаляване на ограниченията за географско тестване.

„Усилията на Пекин да увеличи устойчивостта на своите доставки на зърно са пряк отговор на промените в световната търговия. Добре ще бъде правителството да насърчи отглеждането на маслодайни култури в Североизточен Китай“, коментира Тян Ясюн.

Площите със соя в Китай се увеличават, по данни на Китайската селскостопанска информационна мрежа, филиал на Министерството на земеделието. Около 9,35 милиона хектара са били засети със соя през 2019 г., в сравнение с 6,8 милиона хектара през 2014 г.

Вътрешното производство в размер 18,1 милиона тона все още е много по-ниско от вноса на 98,5 милиона тона през същата година.

Площите, използвани за соя, се оценяват на 8,4 милиона хектара в тази година, като се очаква производство на 16,4 милиона тона.

 „Комерсиализацията на производството на генетично модифицирани семена от царевица и соя сега постепенно се разгръща“, съобщават анализатори от CICC.

Любопитно , че Пекин оказва по-голям натиск върху местните чиновници, като от следващата година обвързва производството на зърно със служебните атестации.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X