Цените на пшеницата на международния пазар избиха нагоре

През миналата седмица в развитието на международните зърнени пазари настъпи нов драматичен обрат. Веднага след дългия уикенд (понеделник беше почивен ден в Щатите) цените на пшеницата на най-голямата зърнена борса в света, Чикагската, тръгнаха стремително нагоре, като в рамките само на три работни дни (18-20.01.) житните котировки там се покачиха с 18-19 долара, до около $290/т за доставка през март.

Експортният пазар следваше динамиката на фючърсите и към 21 януари фобната цена на американската мека червена зимна пшеница почти изцяло компенсира двуседмичния спад и се възстанови до нивото от края на 2021 г. – $336-338/т ($293/т FOB – 21.01.21).

Рязката промяна в посока на ценовото развитие беше предизвикана от нахлуването на много студен атмосферен фронт в основните райони за производство на мека зимна пшеница – Средния Запад на САЩ, За рязкото увеличение на търсенето в Чикаго в значителна степен допринесе раздвижването на експортния фронт и то на фона на силен спекулативен шум предизвикан от разговорите за възможен военен конфликт между Русия и Украйна.

На Стария континент военният фактор беше основна причина за ценовото рали, тъй като за разлика от САЩ агрометеорологичните условия в ЕС, Русия и Украйна се оценяват от специалистите като благоприятни за развитието на посевите. Европейските търговци се опасяват, че военният конфликт между двете държави основни производителки и износителки на зърнени храни може да има изключително тежки последици за търговията в глобален мащаб.

В рамките на изминалия седем дневен период (13-20.01.) цената на мартенския контракт мелничарска пшеница на борсата в Париж се покачи с 8 евро, до EUR273,75/т, а на експортния пазар френското мелничарско зърно поскъпна с 5 евро – до EUR 279/т FOB (EUR 226/т FOB – 21.01.21).

Рязкото повишение на цените на пшеницата в САЩ и ЕС подкрепи и пазара за фуражното зърно и въпреки дългоочакваните напоителни валежи в засегнатите от суша територии на Аржентина котировките на царевицата в Чикаго и Париж през изминалите 2-3 дни също започнаха да се изкачват нагоре. На 21 януари царевицата затвори в Париж на равнище около EUR247/т, в сравнение с EUR 239/т на 13.01.22 г. Прави впечатление обаче, че на експортния пазар френската царевица през същия период поскъпна само с 2,5 евро – до ЕUR 257,50/т FOB (ЕUR 226/т FOB – 21.01.21). Това означава, че пазарните участници поне в момента оценяват рязкото повишение на цените на царевицата на европейския пазар като до голяма степен спекулативно.

Междувременно търговските източници от Русия и Украйна засега не съобщават за значими промени в експортните цени. Фобните котировки на пшеница 12,% там все още се задържат в границите $330-335/т FOB ($298-305/т FOB – 21.01.21).

Според съобщенията от Украйна местните зърнопроизводители продължават да провеждат тактика за задържане на продажбите на зърно от старата реколта, но в същото време по-активно сключват сделки за доставки на новата реколта при средни форвардни цени на база СРТ-порт в момента:

Пшеница – по $265-275 / т, оставка през август

Царевица – $240 /т за доставка ноември-декември,

Рапично семе – $615/т за доставки през август.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X