Аграрната ни политика – пълна с неизвестни…

Питанията продължават да са много, защото според всички „всичко зависи от коалиционното споразумение“

През седмицата, която отмина стана ясно, че много неща в родната ни национална политика засега не могат да станат ясни, или ако това се случи, ще е максимално късно.

Първото обяснение е повече от просто – какъвто и по-щекотлив въпрос да се зададе на министрите в МЗм и на техните заместници, отговорът е :“Ще видим, защото всичко зависи от коалиционното споразумение“.

И това е до такава степен вече циментиран отговор, че стана свеж виц, специално в средите на аграрните журналисти…

По тази причина засега не могат да се дадат все още отговорите на много въпроси, които вълнуват българските фермери – едри, средни, дребни.

Например, този за размера и обхвата на таваните на плащанията. Много хора, които се интересуват, успяха да чуят онлайн дебата в комисията по земеделие, храни и гори в българския парламент, посветена на тавани и БАБХ, който премина в традиционния си стил на протяжност, неяснота и прозявки.

Неяснотата идва и от липсата на какъвто и да е анализ от страна на земеделското министерство колко и какви ферми ще засегнат тези тавани. До юни 2021 г. не е имало и помен от такъв анализ, според Явор Гечев, който беше служебен зам.министър във ведомството.

След това вече се появяват цели десетина варианта, но МЗм така и днес още няма точна визия в цифри и предложение за размера им, пролича ясно на комисията.

Пред участниците се изправи първата бариера за това какви разходи ще се признават на фермерите. Фонд работна заплата се оказа първото неизвестно. Не е ясно какво представлява тя – само заплати ли включва като разход или и разходите за данъци и осигуровки…И то, на само пряко заетите в селскостопанската дейност на фирмите и фермите, без да се включват счетоводители, секретарки, адвокати и т.н.

За да внесе яснота, председателят на комисията Пламен Абровски буквално прочете част от регламента на ЕС, където се казва, че държавите членки приспадат на фермерите заплатите, свързани със земеделската дейност, вкл. платените данъци и осигуровки през стопанската година.

Не е ясно още и какво ще касае преразпределителното плащане, което пряко ще се засяга от таваните, защото от тях ще се събират средствата за него.

Не е ясно, защото „когато се събере коалиционният съвет, ще видим какво ще реши“, отговори зам.министър Момчил Неков.

От 30 ха до 600 или до 650 ха ще обхваща ПРП, или може да започва и от много по-малка минимална площ, за да засегне и по-дребните фермери, пита шефът на комисията Пламен Абровски.

МЗм засега не може да му даде отговор. А той продължава да настоява да пита защо ведомството работи с цифрата 30 хектара, а не с по-малка.

Ако се върнем на същината на таваните на плащанията, което най-силно вълнува стопанствата над средните, оказва се, че засегнатите може и да не са над 700, а по-малко, защото всяка година намаляват.

Според зам.министър Момчил Неков големите браншове и гилдии като НАЗ и АЗПБ, вече са приели съдбата си и са декларирали, че предварително са приели решението за тавани…Но сега вече силно настояват икономическите им проблеми да се обвържат с повишението на цените при горивата и енергията и да бъдат компенсирани.

Тоест големите фермери се примириха, че тавани ще им бъдат наложени, вълнува ги обаче какви разходи ще им се признават през стопанската година, както и какви ще бъдат социалните условности, които ще се налагат по линия на ОСП.

Какви клопки крият социалните ангажименти към тях, които се задават, ще обясним другия път.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X