С Добруджа в сърцето: Петър Габе превръща плодородния регион в „българската Калифорния“

  • Евреинът се влюбва във втората си родина, става най-видният чифликчия, променя и модернизира българското земеделие
  • Прозорливият Петър Габе е категоричен, че икономиката на България ще рухне без Добруджа

Публицист, земеделец и общественик, посветил живота си на Добруджа. Това пише на барелефа на Петър Габе, поставен през пролетта на миналата година върху жилищен блок, вдигнат на мястото на къщата на семейство Габе в Добрич. Едва ли обаче тези определения могат да дадат пълна представа за размаха на мисълта и мащабността на делата на евреина Пейсах. Той намира втората си родина в България, за нея дава сърцето си, претърпява възходи и огорчения, умира с мисълта за Добруджа.

Петър Габе се превръща в най-видния земеделец на България от края на XIX и началото на XX век. Той става един от най-големите чифликчии, въвежда най-модерната техника по онова време, внася специални сортове, създава първото биволовъдно стопанство в България. Историческите източници посочват, че пристига в Златна Добруджа с една каруца, на която е натоварил най-ценното – семейството си, книгите си, един железен плуг и семена. Днес бихме казали, че изгнаникът реализира своята американска мечта на българска територия, тъй като смело заявява, че Добруджа е българската Калифорния!

Пейсах Габе намира убежище в плодородната българска земя през 1884, подгонен от Царска Русия. Тогава Княжество България обещава на чужденците дом срещу условието те да се заселят и обработват пустеещите ниви. Семейството на Петър Габе открива край Балчик истински рай, вдига чифлик и поставя началото на модерното земеделие в земите на селата Дропла, Соколово, Дъбовик. Будният земеделец вижда потенциала на добруджанския чернозем. Пръв въвежда използването на локомобил, в неговите ниви работи първата вършачка. Вкарва в употреба редосеялки, трактори, плугове. Изгражда ферми за отглеждането на крави, биволи и кокошки. Така „пренася“ земеделието ва Добруджа в новия век и се превръща в най-богатия чифликчия у нас.

Благодарение на новаторския дух на Петър Габе, нивите му раждат три пъти повече. Развива активна обществена дейност, дори стига до Народното събрание, но политическите интриги променят съдбата му. Петър Габе е „виновникът“ през Добрич да се прокара жп линия за нуждите на търговията със зърно и през 1910 г. гарата да бъде официално открита.

Тук, на добруджанска земя се раждат и три от общо четирите деца на Петър Габе. Сред тях е даровитата писателка и преводач Дора Габе. Паметта на видния земеделец и новатор е почетена с барелеф в Добрич, но това става 137 години след стъпването му на добруджанска земя. Скулптурата е изработена с дарения и е поставена на мястото, където се е намирал домът на фамилия Габе. За съжаление къщата, огромната библиотека и личния архив са конфискувани заедно с цялото имущество на семейството от румънската власт. Причината е категоричната позиция и защитата на българската земя, които чифликчията твърдо отстоява.

Още когато Румъния предявява открито претенциите си към Южна Добруджа, Петър Габе пише изложение до Министерски съвет през юни 1913 г., в което нарича тази част от страната ни „българската Калифорния“. Показателни и пророчески са думите на видния общественик, икономист и земеделец, с които предрича тежка загуба за икономическото развитие на страната, ако Добруджа бъде отнета от територията на България. Съдбата на най-плодородната българска територия става повод Петър Габе да напише 13 книги. През 1917 г. публикува своята анкета „Румъния в Добруджа 1913 – 1916“. Заради тази книга румънският съд го осъжда задочно на смърт и минава към конфискация на недвижимото му имущество, останало в Южна Добруджа. По повод обезземляването на населението Петър Габе отпечатва през 1925 г. най-известното си съчинение – „Добруджанския въпрос в неговата същност“.

Любовта към Добруджа е в кръвта на земеделеца и той я предава на своите наследници. Родената в село Дъбовик дъщеря Изидора /Дора/ Габе превъплъщава в думи отношението си към Добруджа и е категорична, че тази безкрайна земя остава завинаги в сърцето й.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X