Дебатът за таваните на плащанията е изначално сбъркан

Според Светлана Боянова – да, защото не се решава първо какво да се прави с преразпределителното плащане!

Едно мнение се открои като принципно, прагматично и професионално при проведения в Комисията по земеделие, храни и гори в парламента дебат относно налагане на таваните на плащанията и при изслушването на браншовете дали да ги има или не.

Според Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации комисията продължава да се лута в непрофесионални разисквания и не чете регламента.

Концепцията на ЕС по тази тема е една единствена, напомни Боянова, а именно: да се вземат средства от големите фермери и да се дадат на малките, и нищо друго.

Според нея трябва просто да се чете внимателно европейския регламент, което правят останалите държави членки. А не както у нас, да се представят цели 10 варианта за обсъждане, което е едва ли не обидно за цялата аграрна общност. Таваните са прагматично, а не емоционално решение, подчерта Боянова.

В европейския регламент не е поставено изискване, което да ограничава размера на заплатите, данъците и осигуровките при определяне на процедурата за таваните, обясни тя.

България на първо място трябва да реши какво да прави с преразпределителното плащане – на кои фермери и при какви условия да го дава. А след това от там ще произлезе и отговорът на въпроса дали да прилага тавани на плащанията и какви.

На втори етап за определяне на размера на таваните вече ще има избор, защото са на разположение предостатъчно икономически модели, от които може да се избере и приложи най-подходящият.

Това е професионалният подход и така трябва да се постъпи, предлага експертът Боянова.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X