Ксанаду на UPL има категоричен ефект върху най-упоритите плевели

Хербицидът с революционно активно вещество е напълно селективен за културата, а формулацията му съдържа омокрител

Ксанаду е двукомпонентен хербицид на UPL. Продуктът е на база революционното активно вещество бенсулфурон-метил в комбинация с малко количество метсулфурон-метил. Двете активни вещества се допълват много успешно в своя спектър на действие и в крайна сметка заедно постигат изключително добри резултати, които са съизмерими и винаги по-добри от тези на конкурентните продукти в същия сегмент.

Нетретирана контрола (вляво) и резултат от действието на Ксанаду върху великденче в доза 10 г/дка


Ксанаду е с напълно ново активно вещество, гарантиращо защита от резистентност на плевелите
Метсулфурон-метил е добре познато активно вещество на родните земеделски производители, докато бенсулфурон-метил е нов за пазара в Европа, а Европейската му премиера е именно в България.
В миналото бенсулфурон е използван само в Азия при отглеждането на ориз, което е гаранция, че плевелите в Европа нямат изградена резистентност към това активно вещество, за разлика от някои от масово използваните активни вещества у нас.
От 2010-2011 г. започват опити в Италия за развитие на хербициден продукт в пшеница, ечемик, ръж и тритикале. В началото хербицидът е съдържал само активното вещество бенсулфурон-метил, който е показал отлични резултати срещу широк спектър от плевели и в същото време селективност към културата. Ефикасността му срещу проблемния плевел мак обаче не е била на необходимото ниво. За да се постигне този ефект, е добавен метсулфурон-метил в концентрация 4%.
Ксанаду има бърз и категоричен ефект

Визуално симптомите като хлороза, обезцветяване и деформация на листата при засегнатите плевели се появяват няколко дни след третиране, а некроза и загиване – 10-25 дни в зависимост от климатичните условия.
През това време чуствителните плевели не поемат вода и хранителни вещества от почвата и не са конкуренти на културите.
В множество масови посеви и опитни парцели през миналия стопански сезон бяха изпитани различни варианти на Ксанаду по отношение на дозата на приложение, фазата на културните растения, комбинации с биостимулатори и адюванти и фазите на развитие на плевелите.
Най-често повтарящият се вариант беше Ксанаду – 10 г/дка – регистрираната доза. Отчетените резултати категорично показаха, че количеството на хербицида е напълно достатъчно за успешно справяне с широколистните плевели, като великденче, лепка, лайка, подрумче, мак, ралица, дива ряпа, полски синап, кориандър и много др. Ксанаду се справя категорично с ефемерите, като контролът на великденче е безупречен и видимо по-добър от този на масово използваните хербициди в България.
Ксанаду е формулиран с омокрител и не се нуждае от добавяне на допълнителен продукт
Друг вариант беше заложен също в доза 10 г/дка, но в комбинация със Силвет. Идеята беше да се установи до какви граници суперомокрителят на UPL ще повиши ефикасността на активните вещества. Ефектът от Ксанаду очаквано не се променил драстично, тъй като иновативният хербицид съдържа омокрител във формулацията си и не се нуждае от добавяне на допълнителен продукт.
Ксанаду има изключителна селективност при регистрираните култури

Много интересен беше и опитът с двойна доза – 20 г/дка. Целта беше да се установи дали биха възникнали евентуални проблеми след прилагане на по-висока доза, което в практиката неминуемо се случва при застъпване на границите на третиране или неволни грешки. Резултатът показва, че в тази доза Ксанаду не причинява фитотоксичност при житните култури и продуктът би се наложил успешно както при пшеница, така и при ечемик, ръж, овес и тритикале.
Ксанаду е безопасен за следващите култури в сеитбооборота
След приложение на продукта през пролетта при зърнено-житни култури, нормално протичане на вегетацията и прибиране на реколтата, могат да се засеят без ограничение слънчоглед, като втора култура, маслодайна рапица или зърнено-житни култури (пшеница, ечемик, ръж) в оптималните им срокове за сеитба.
През този сезон UPL предлага на българските земеделски производители иновативно решение срещу широколистни плевели в житните култури – хербицида Ксанаду.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X