Спират ли кокошките да снасят през зимата?

Краткият отговор е: физиологично – не. Давайте на кокошката вкусни изкушения и тя ще ви се отблагодари с яйца

Д-р Валентин ИВАНОВ, квмн

Защо тогава на практика се получава така, че кудкудякащата стока може да си образува яйцето, а спира да снася? Явно хвъркатите нямат вина, че в повечето селски къщи през зимата липсват домашните яйца. Щом като тяхните яйчници „работят”, значи някой друг не си върши работата както трябва или допуска грешки.

Една носачка консумира дневно средно около 150 г ярма. Около 2/3 от енергията на тази дневна дажба през зимата се изразходва за поддържане телесната температура на тялото. Да уточним, че слънцето е кът и да припомним – кокошките имат вътрешна телесна температура 40,5 – 42,5 градуса по Целзий. Сравнено с човешката температура, пернатите са направо „минитермогенератори” със супербърз метаболизъм. Това обяснява и факта, че голяма част от приетата храна се изхвърля непреработена и по-практичните стопани просто я дават на свинете. Нещо като безотпадна технология. Давайки студена храна на кокошките, тяхната малка вътрешна „електроцентрала” работи на пълни обороти само колкото да поддържа жизнените й функции. За образуването на яйцето енергия няма.

Решението е просто. Ако наистина искате да си припомните вкуса на домашните яйца от собствените си кокошки,

през зимата давайте храната топла

Всеки ден, непрекъснато, през целия зимен сезон. Даването на топла вода за пиене също е добра идея. Но имайте предвид, че топлата вода замръзва бързо и трябва да се подменя. Храната е добре да се дава дори гореща, птиците никога няма да се опарят. Те решават сами кога да почнат да кълват, така организмът бързо се загрява и остава енергия за образуване на яйцето.

Друг важен момент е да се дават ежедневно кълнове и/или витамини, минерали и аминокиселини (например комбинираният препарат Медистрес – 1мл на 5 л вода). Добавете в дажбата и креда (дикалциев фосфат)- за черупката на яйцето. Добра практика е да се стрие и една люта чушка (може и свежа). През зимата наблегнете на едросмлени царевица, ечемик, овес и ръж. Пшеницата и тритикалето оставете за по-топло време. Ако вкъщи разполагате със свинска мас или друга прясна мазнина (само да не е солена), добавяйте по 2-3 лъжици в дажбата. Помнете –

солта е силна отрова за птиците и свинете

докато за преживните е жизненонеобходима. Опитните стопани отколе познават силата на сухата коприва и високо я ценят. Ако сте се запасили, слагайте по лъжица-две в дажбата.

Ще се получи едно истинско лакомо вълшебство за вашите кокошки, ако объркате царевица и ечемик едросмлени, малко свинска мас и сушена коприва, колкото се откъсне от сърцето ви и според запасите, които имате, щипка пшеничени кълнове (вече подробно сме ви обяснили как се правят), лъжица захар, кафеена лъжичка Медистрес или друг добър комбиниран препарат, лъжица креда и накрая – едно стрито люто чушле. На това вкусно птиче изкушение всяка носачка би се зарадвала и отблагодарила със снасяне на вкусно домашно яйце.

Да не пропуснем –

помислете на колко години са кокошките

да не са твърде стари вече. Една носачка може да се използва най-добре до 3 години.

И не на последно място: не забравяйте, че кокошките са жива стока и имат нужда от топли сухи помещения, без течение, добре осветени, сандъче с пясък и прилични кацалки, на които да си почиват нощем и събират сили за снасяне на следващото вкусно яйце.

Когато има възможност при тихо време, пускайте пилците на слънце. Слънчевото греене е много важно за отделяне на половите хормони, така че – използвайте го.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X