Гръцкото правителство прие условията на стачкуващите, отпуска 170 млн. евро извънредна помощ за сектора

Министърът на развитието на селските райони и храните на Гърция, Спилиос Либанос, обяви седем нови мерки в подкрепа на фермерите, с цел намаляване на производствените разходи. Мерките са в размер на 170 милиона евро.

Ето как ще подкрепи земеделците гръцкото правителство:

„Това правителство и лично министър-председателят Кириакос Мицотакис показа, че счита земеделският сектор за гръбнака на развитието на националната ни икономика. Днес нашите фермери са в най-критичната точка. От една страна, големите перспективи за бъдещето, с оглед прилагането на новата Обща селскостопанска политика от 19,3 млрд. евро и Фонда за възстановяване. И от друга страна, поредица от глобални кризи, които тласкат всички ни надолу: пандемията, покачващите се цени на енергията, изменението на климата и опустошителните последици от него. В този труден момент на множество кризи, ние заставаме до производителите с дела, а не с думи.
Правителството през 2021 г., въпреки строгата фискална рамка, подкрепи нашите фермери с 1 милиард евро.

Днес обявяваме 7 допълнителни мерки за подкрепа, възлизащи на 170 милиона евро.

1) Вчера, заедно с колегите министри на финансите, околната среда и енергетиката, подписахме покритието на 80% от коригиращата клауза в сметките за електроенергия за селскостопански нужди за периода от август до декември 2021 г. в размер на 50 милиона евро. Нашите фермери ще получат тази сума като компенсация в следващата сметка за ток. Уточнявам, че няма да има прекъсвания на тока, преди този процес да приключи.

2) За януари и февруари покриваме 50% от коригиращата клауза за фермери и земеделски предприятия. Тази мярка ще бъде уточнена със съответно Решение на министъра на околната среда и енергетиката.

3) В допълнение към намаляването на ДДС върху фуражи от 13% на 6%, ние допълнително подпомагаме нашите фермери със субсидия от 7% върху оборота, т.е. върху оборота, който ще имат от януари до март 2022 г. Размерът на тази помощ се оценява на 30 милиона евро.

4) Намаляваме трайно ДДС върху торовете от 13% на 6%, интервенция от 20 000 000 евро.

5) В транспортния еквивалент включваме транспорта на фуражи в Крит за 2022 г., интервенция от 8 милиона евро. Тази мярка ще бъде уточнена с министерско решение на министъра на корабоплаването и островната политика.

6) Увеличаваме с 50% програмата на малките беломорски острови за транспорт на фуражи, т.е. с 3,5 милиона евро.

7) По отношение на вече обявеното възстановяване на акциза върху петрола за млади фермери, участващи в колективни схеми и тези, които са част от договорно земеделие, в размер на 50 милиона евро, незабавно ще бъде издадена съответната нотификация от Министерството на финансите .

След тези обещания, вероятно тракторите ще направят тур за овации и ще се приберат по фермите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X