91-годишен отглежда сам вакли маришки овце в пазарджишко село

Никола Шарков, жител на пазарджишкото село Овчеполци, продължава да отглежда сам животни от породата Вакла Маришка овца, макар да е вече на 91 години. На тази възраст той си храни животните и винаги, когато времето позволява, ги изкарва на паша, разказват за запаления овцевъд и развъдчик негови близки. С пожелания да е жив и здрав, а по-младите му колеги да вземат пример от него в какво състояние трябва да са отглежданите от тях овце! Други негови познати коментират, че е много „лют“ старец, но младеж по дух. И жива легенда в овчарлъка из Пазарджишко.

Пословични животновъди са и повечето потомци на Никола Шарков. Най-известен сред тях е един от синовете му – Петър Шарков, чиято слава като коневъд и селекционер отдавна е преминала пределите на родината. Фермата му в близкото село Ивайло е най-голямата за отглеждане на елитни животни от Рисистата порода. Развъдната дейност и стадото, което е с над 80 екземпляра, са под селекционен контрол. Поколения от чистопородни животни от конефермата са носители на редица престижни отличия от различни мероприятия провеждани у нас. Петър Шарков е собственик, треньор и запрежчик.

Той е и един от основателите и дългогодишен председател на Асоциацията за развъждане на Рисистата порода коне в България. Създадена в Пазарджик през 2004 година, тя обединява 50 собственици на рисисти коне с общо 180 животни. Целта на организацията е да работи за запазване и усъвършенстване на генетичния потенциал на расистите породи коне в България и да подпомага своите членове в тази тяхна дейност.

Петър Шарков неведнъж е разказвал, че именно баща му Никола го е запалил по коневъдството. Преди много години възрастният човек имал кобила, която много обичал. Злосторници обаче я откраднали и убили. Стопанинът едва не легнал болен за любимата си помощница в селскостопанската работа. Синовете му се притеснили за него и по спешност му купили и подарили друга кобилка, още по-хубава. От нея тръгнало всичко, за да се стигне до днешната професионална развъдна и селекционна дейност, заради която Шаркови са сочени за пример.

Земеделието и скотовъдството са били част от битието на рода Шаркови поне още две-три поколения преди 91-годишния Никола.

И ние от „Гласът на земеделеца“ пожелаваме на Никола още дълги години да е жив и здрав и все така с мерак да се грижи за животните!

Стоимена Александрова

*Снимки – Стоян Гуглев и Петър Шарков

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X