До 15 лева достига цената на пчелния мед

Значително е поскъпнал пчелният мед на пазарите на дребно, като цената за килограм достига до 15 лева. Промяната не е неочаквана, като тя е свързана не само с галопиращата инфлация, отразяваща се на всяка стока и услуга.

Припомняме, че изминалата 2021 година беше изключително слаба за производителите – през лятото излязоха данни за загиване на 50-80% от пчелните семейства и макар добивите от оцелелите да са били относително нормални, като цяло резултатът от кампанията бе доста по-слаб на фона на редуващи се продължителни дъждове и засушавания, които не дадоха възможност за нормална паша на пчелите.

Още тогава пчелари прогнозираха, че заради недостатъчните количества цената на меда ще скочи поне с 30 на сто.Но ако тогава се коментираха изкупни цени от производител 5-5,50 за килограм, то сега, поне по думите на търговци на дребно, те гонят 10 лева. Така бурканите от 800 грама вече се предлагат по 12 лева, а по-големите – по 14-15 лева. Най-скъпи остават акациевият и мановият мед. Най-харесвани обаче са полифлорните видове, тъй като са по-ароматни, а и с по-богата палитра от полезни вещества.

Наблюденията сочат, че българският потребител търси мед най-вече когато му трябва за лечебни цели. Затова и мнозина предпочитат да купят от сигурен източник, а не от веригите, където цените засега се задържат около 10,00 лева за буркан. На някои от разфасовките обаче може да се прочете „букет“, например, което означава, че пчелният продукт е с добавки. 

В пика на пандемията търговци на дребно отчитат по-активно търсене и за прашец и клей. Купуват се също коктейли от мед с прополис, пчелно млечице, прашец или горски билки. Те се приемат както при заболяване, така и профилактично срещу вирусни инфекции.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X