Плащанията по Ковид мярката – най-рано през март

Както „Гласът на земеделеца“ вече предупреди, производителите ще получат плащания по Ковид мярката, най-рано през март, след приемането на Бюджет 2022. По нея са предвидени 111 млн. лв., които трябва да бъдат нотифицирани пред Европейската комисия в най-кратък срок. В интервю за БНТ министърът на земеделието Иван Иванов повтори, че вече са разпределени над 30 млн. лв. авансово по de minimis. Специално за оранжерийното производство са предвидени 3,5 млн. лв., които ще бъдат отпуснати веднага след приемането на бюджета. Стопаните трябва да докажат минимално производство за миналата година.

„Финансираме с държавни помощи тези, които реално произвеждат. Виртуалните стада вече не са добре дошли за получаване на средства от държавата“, категоричен е министърът.

Но това са все още само думи. Прием нито е стартирал, нито е приключил, а да не говорим за релно изплатени пари. Следващия месец трябва да бъде реализирана Ковид мярката в подкрепа на сектора, каза и министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на БНТ. 

На насрочения за днес Консултативен съвет по тютюна с бранша ще се уточни какъв да бъде новият референтен период за получаване на държавна помощ, който да се прилага от догодина.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X