Любопитни световни земеделски факти, видяни от САЩ

Европа е вторият най-малък континент, а Съединените щати са третата по големина страна. Това ги прави приблизително еднакви по размер, около 4 милиона квадратни мили всеки.

Португалия е най-слабо развитата нация в Западна Европа.

Испания е известна със сухия си климат. Фермерите й трябва да напояват, за да отглеждат реколта.

Испания и Италия произвеждат 54% от доставките на зехтин и са сред първите три производители на вино в света. Те също са водещи в производството на круши.

Най-много обработваема земя има Франция – повече от всяка друга държава в Западна Европа (48,2 милиона акра или 35,5% от общата площ). Франция е вторият по големина износител на стоки за Съединените щати и най-големият селскостопански производител в Европа.


Швейцария внася голяма част от храната си, защото няма благоприятен климат и почви. Дървообработващата й промишленост също е слаба поради замърсяването на въздуха и щетите от киселинните дъждове.

Германия внася над една трета от храните си поради фокуса на страната върху индустрията. Германия и Испания обаче са водещите производители на ечемик в света.

Исландия е водещият производител на треска. Над 70% от световния износ на тази риба идва от тази страна.

Швеция се самозадоволява с хранителни продукти. Освен това е водещ производител на кожа от норка и изделия от дървен материал. Заедно с Финландия те произвеждат повече овес от всяка друга държава.

Броят на хората, занимаващи се със земеделие, е намалял от 90% до едва 5% от населението на Чешката република до едва 5% след падането на комунизма. Близо 40% от земята обаче остава обработваема.

50% от фермите в Австрия са под 25 акра, но страната остава самозадоволяваща се с храни.

Полша е водещата селскостопанска нация в Източна Европа, но не може да произвежда достатъчно храна, за да изхрани населението си. Това е така, защото фермите са малки и раздробени, което ограничава инвестициите в голямо оборудване и торове. 19% от работната ръка е пряко ангажирана в селското стопанство.

Беларус претърпя катастрофално намаляване на обработваемата земя – с 10% през 1986 г., когато ядрената катастрофа в Чернобил замърси почвата и водата в южната част на страната.

Сърбия, посочена като Югославия, не изнася храни или природни ресурси. Нейното население разчита на собственото земеделие.

В Македония, България, Гърция и Турция голям процент от работната сила е ангажирана в селското стопанство, съответно 36%, 27%, 18% и 46%.

Как тези страни се сравняват със САЩ?

Съединените щати са най-богатата селскостопанска нация в света. 19% от земята е обработваема. САЩ са не само самозадоволяващи се, но са и най-големият износител.

Нацията е най-големият производител на царевица, соя, сорго и основен производител на захарна тръстика, картофи, фъстъци, захарно цвекло, пшеница, овес, цитрусови плодове, свине, плодове, тютюн, говеждо месо и риба.

Средният размер на ферма в САЩ е 434 акра. Само 2% от брутния вътрешен продукт идва от селското стопанство и само 1,9% от американците се занимават със земеделие, въпреки че 17% от работните места на американците са свързани със селското стопанство, това може да се прочете в един американски сайт beef2live, на 11 февруари т.г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X