Гимназисти посрещнаха Трифон Зарезан с хляб и сол

14 февруари беше отбелязан в Професионалната гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“ в Пазарджик особено тържествено и много емоционално. Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е обичан празник от българина, свързан с доброто вино и земята. Чества се още от соколарите, градинарите и винарите. 

С питка и сол възпитаниците на селскостопанското школо почетоха Трифон Зарезан. Посрещнаха новия Цар на виното и изпратиха с почести стария. Николай Запрянов от XII В клас получи наградата за най-добър лозар. Всички участваха с вълнение в ритуала по зарязването на лозето. Предстои им много работа, но вярват, че ги чака чудесна реколта!

Звучаха любими песни и за Деня на влюбените. Всеки имаше възможност да отправи мил поздрав с валентинка. Беседката в красивия и през зимата парк на училището се превърна в романтично кътче с помощта на ученици и учители.

На 14 февруари се отбелязва успението на свети Константин-Кирил Философ. Учителите по български език и литература и по история и цивилизации акцентираха в часовете си върху Кирило-Методиевото дело, което озарява пътя ни и днес. 

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X