България с най-високо ДДС за хранителни продукти в ЕС

Днес в Земеделска комисия ще бъде обсъждано намаляването на ДДС ставката за плодове и зеленчуци на 9%. Предложението е внесено от Пламен Абровски, депутат от ИТН и Председател на Комисията по земеделие към НС.

То обаче няма да бъде прието, въпреки че от ГЕРБ вече заявиха, че ще подкрепят предложението и дори ще настояват то да важи не само за плодове и зеленчуци, но и за цялата първична земеделска продукция.

Но на пресконференция в Министерство на земеделието вчера Корнелия Нинова, министър на икономиката, заяви: „По въпроса за намаляване на ДДС на храните от малката кошница и на енергоносителите на 9% не е постигнато съгласие на ниво коалиционни партньори. Той ще бъде поставен отново на дневен ред „евентуално при актуализацията на бюджета“.

Очевидно коалиционните партньори нямат желание да разхлабят примката около врата на земеделските производители, и на дела, освен на думи. Въпреки че намаляването на ДДС е записано в прословутото Коалиционно споразумение, което се употребява както на когото му е угодно.


Пандемичната обстановка от 2020 г. задълбочи още повече процесите на спад в конкурентоспособността на българското земеделие, защото много държави членки намалиха допълнително ДДС на плодовете и зеленчуците и храните, и България се оказа с най-високата ставка на ДДС в ЕС. Ето няколко примера:


ДДС върху хранителните продукти

Малта 0% Кипър 8%
Люксембург 3% Турция  8%
Полша 3% Португалия 8%
Македония  5 % Финландия  8%
Чехия 5 % Румъния 9%
Франция 5,5 % Гърция 9%
Германия  6% Италия 10%
Белгия 6,5% Словения 10%
Швейцария 6,5 % Австрия 10 %
Черна гора  7 % България  20%
Испания  7%


И това е една от основните причини за увеличение дела на сивата икономика, нелегалния внос на плодове и зеленчуци, продажбата без документи, нерегистриране на сделките за внос на ТИР-ове с плодове и зеленчуци и т.н. В същото време увеличените производствени разходи водят до увеличение себестойността и цената  на продуктите от първа необходимост, а високият процент на ДДС оскъпява допълнително цената за крайния потребител. Българските земеделски производители трябва да се справят не само с най-ниските субсидии в ЕС, но и с най-високите ставки на ДДС.

Ася Василева 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X