Таванът на кошерите

Знаем ли кое е по-добре за пчелното семейство?

Д-р Милан Стоянов
В редица публикации се изтъкват преимуществата на плътно затворения таван на кошерите. Твърди се, че в резултат на херметичния таван през студеното време топлоизолацията не кондензира, нейната топлопроводимост не се повишава, благодарение на което гнездото не се преохлажда, а през лятото не се прегрява. През зимния период в горната част на пчелното гнездо се получава зона с по-топъл въздух, който се акумулира от пластовете мед, а те стабилизират температурата на въздуха в кошера.
Списание“ Пчеловодство“ от 2010 година изтъква редица предимства на херметичния таван. Подчертава се, че в резултат на неговото използване в горната част на гнездото отсъстват резки температурни промени и медът кристализира в по-малка степен:
 Пчелното гнездо остава сухо, медът и пергата не прокисват, отсъства мухъл в кошера;
 При плътен таван пчелите по-лесно подържат температурата вътре в гнездото, по-малко се амортизират. Разходът на храна се намалява, съхранява се жизнената енергия на пчелите;
 През пролетта, поради отсъствие на течение, майката осеменява по-интензивно, семействата отглеждат повече пило;
 Летателната активност на пчелите се повишава, понеже затоплената горна част на гнездото позволява по-малко ангажиране на пчели за загряване на пилото, а това води до участие на повече пчели в приноса на нектар и прашец;
 По-високата температура в кошера ускорява узряването на меда, тъй като ферментът инвертаза е по-ефективен;
 При повишаване на температурата в горната част на пчелното гнездо по-лесно се разтварят кристалите от останалия миналогодишен мед, който по-пълноценно се усвоява. При този начин на работа прополисът запазва своя вискозитет (лепкавост), не пропуска в гнездото насекоми и стерилизира въздуха, благодарение на което се подобрява качеството на меда, семейството е по-устойчиво и по-малко страда от нозематоза, гнилец и други болести. Списание“ Пчеловодство“ подчертава, че семействата с плътен таван събират повече нектар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X