От 8 март започва приемът по схемата за инвестиции в растениевъдството

  От 8 март до 8 април 2022 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“. Документи ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на осъществяване на дейността по проекта.
    Определеният бюджет на помощта за 2022 г. е в размер на 10 млн. лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване.
    Максималният размер на помощта по схемата е в размер до 120 хил. лева, като се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции. За закупуване на бокспалети, каси и щайги за многократна употреба максималният размер на помощта е до 24 000 лв., а за закупуване на оборудване за силозни стопанства е до 50 000 лева. Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции за закупуване на машини, оборудване и линии за подготовка за продажба, охлаждане и съхранение при производството на собствена първична земеделска продукция и машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки.
    Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 години назад, считано от датата на кандидатстване, през който са се занимавали с растениевъдство, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието. Схемата за държавната помощ, указанията и документите към тях са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.
    Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Растениевъдство“ и ще се прилага за трета година. Срокът й на действие е удължен до 31.12.2022 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X