Очакват се масови фалити на малки и микро предприятия до края на март, особено в селските райони

Идват тежки времена за малкия и средния бизнес. Затяга се примката около бизнеси, които са били на ръба на оцеляването. Това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. По думите на Негулова 15% от малките и средни предприятия, членове на сдружението, имат готовност за подаване на декларации за спиране на работа, като до края на март ще стане ясно точно каква част са фалиралите компании“.

„Доста колеги бяха спрели работа за няколко месеца“, за да се ориентират как да направят преструктуриране на своите разходи и на цените на продуктите и услугите си след драстичното покачване на енергоносителите, каза гостенката. „За съжаление не идват по-добри новини – политическата криза е в разгара си и се развихря“.

Нужна е пълна мобилизация, както на малкия и средния бизнес, така и на всички ресурси, с които разполага държавата, за да бъде подкрепен бизнесът политически, защото „мантрата по време на избори, че малкият бизнес е гръбнакът на икономиката ще се усети“ много ясно, когато компании масово започнат да фалират, особено в селските региони, където той е основния работодател и данъкоплатец.

„Малкият и средния бизнес в малките населени места е този, който крепи социалния мир като държи вересиите“. 

Относно грижата за малките и средни предприятия (МСП) събеседничката каза, че една от стъпките е създаването на новото министерство за иновациите и растежа, „но колегите все още се занимават с битови въпроси“. По думите й новите програми още не са готови, Планът за възстановяване и устойчивост „все още е във фаза обществено обсъждане“. „По старите програми има няколко покани“ за кандидатстване за финансиране, които вероятно боравят с „остатъчни ресурси“.

„Основният инструмент – Българската банка за развитие – реално е институция, която е хиперцентрализирана. Няма клонова мрежа в страната. Трябва да се търсят подходи да се преодолее един системен дефицит – липсата на национална мрежа за бизнес подкрепа по места“.

Това е проблем, който Европейската комисия поставя вече 5-6 години, подчерта гостенката. „Ако този проблем не се реши сега, в началото на програмния период, защото представете си една пирамида – на върха на която се появиха и нови институции, а в основата й стоят 360-400 хиляди малки и микро предприятия, а помежду им няма никой“. „Има една много далечна връзка между това, което се случва на терен и експертизата и политиките, които се взимат на централно ниво“.  

По програмата за оборотен капитал до 10 000 лева и останалите програми за подпомагане са се възползвали около 10-12% от малките и средни предприятия, сочат данните на Националното сдружение на малките и средни предприятия. 

По повод разработената програма на Министерството на иновациите и растежа и Българската банка за развитие в подкрепа на българските компании събеседничката каза, че е нужна добре обмислена и широка информационна кампания, защото много хора нямат достъп до инфармация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X