В Германия се очаква ценови шок на хранителните продукти

Според прогнозите повишаването на цените ще бъде със 7 на сто в сравнение с миналата година

Тимо Волмерсхойзер, ръководител на икономическия отдел на Мюнхенския институт Ifo, прогнозира увеличение на цените на по-голямата част от асортимента хранителни продукти през следващите месеци, съобщава уебсайтът „Бавария 24“.

„Според нашите проучвания почти 70% от производителите на храни планират по-нататъшно увеличение на цените, обяви анализаторът, като допълни, че подобно рязко покачване на цената на продуктите се случва за първи път от 30 години. Това вероятно ще бъде основната причина за инфлацията през тази година.

Немските анализатори повишиха прогнозата си за инфлацията в Германия през 2022 г. до 4%. Според доклад на Мюнхенския институт Ifo се очаква цените на храните да нараснат със 7% в сравнение с 2021 г. Основна предпоставка за увеличението са рязко нарастващите разходи на производителите. Според изчисленията на Асоциацията на фермерите на Германия (DBV) скоковете в цените само на торовете и горивата водят до увеличение на разходите за производство на културите с 20 – 30%. Не всеки фермер може да издържи натиска на нарастващите разходи.

Потребителите вече започнаха да усещат повишаването на цените, макар че в супермаркетите то едва е започнало”, пояснява говорителят на консултантската компания EY и специалист по агробизнес Кристиан Янце.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X