Протестът на лозарите: Необходимо е поне 300 лв/дка подпомагане

Със знамена и плакати с надпис „Смяна на Коев и прозрачен конкурс“ лозарите от богата с лозови масиви област Пловдив блокираха кръговото движение при Околовръстен път и Пазарджишко шосе тази сутрин в 8:30 часа. Те направиха няколко обиколки на кръговото заедно с трактори и автомобили със знамена. Полиция спря трафика на една от най-динамичните пътни точки до Пловдив.

Около 15 трактора и стотина лозари от Родопската яка, Калояново, Житница, Рогош, Паничери и други села, производители на грозде в областта участваха в националния протест, организиран от Националното сдружение на българските лозари, който се проведе и в още 4 области в страната – в Монтана, Плевен, Поморие и Харманли.

Лозарят Иван Гюров, който отглежда десертни сортове грозде, посочи, че разходите растат главоломно, а цената на гроздето не се е променяла от години. Поскъпнали са торове, продукти за растителна защита, горива, работни заплати. „Преди 20 години България имаше 3 милиона декара лозя“, каза той. По думите му Гърция финансира лозарския сектор с 550 до 700 евро/дка, а тази година допълнително подпомага производителите заради поскъпналите консумативи, докато у нас лозарите са принудени да се борят за 300 лв на декар подпомагане.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X