С 5,4 милиарда долара ще се намали чистата печалба на американските ферми през 2022 г.

Според новия отчет на Министерството на селското стопанство на САЩ през текущата година разходите на фермерските стопанства за доставките ще продължат да нарастват, докато субсидиите за COVID-19 междувременно ще намаляват, съобщава уебсайтът Modernfarmer.com

В отчета за доходите на фермерското съсловие през 2022 година, публикуван в началото на февруари, се прогнозира увеличение на разходите за земеделското производство с 20 милиарда долара и намаляване на федералните субсидии с 15,5 милиарда долара. За много фермери, които през последните две години са разчитали на грантове, свързани с пандемията, това е лоша новина.

В същия отчет се прогнозира още общо намаляване на чистия доход на фермерските стопанства с 5,4 милиарда долара до 113,7 милиарда долара за 2022 г. в сравнение с 119,1 милиарда долара през 2021 година.

По данни на компанията Successful Farming между 2012 и 2020 г. средният нетен доход на фермата е бил около 90 милиона долара

Освен намаляването на маргиналността на агробизнеса, има и друг проблем – селскостопанските стоки стават все по-скъпи. Според доклада през тази година се очаква да нараснат „почти всички категории разходи”. Прогнозата е общите производствени разходи да се повишат с 5% и да достигнат 411,6 милиарда долара. Поради продължаващите проблеми с веригата на доставки се очаква цената на торовете да нарасне с 12%, докато фуражите за добитък се очаква да се повишат с 6% през 2022 г.

Всичко това ще се случи през годината, когато федералните субсидии и помощите за пандемията COVID-19 намаляват. Земеделските производители ще бъдат изправени пред 57% намаление на държавните плащания на обща стойност 11,7 милиарда долара през тази година. Помощта, свързана с COVID-19, съставлява само 3,4 милиарда долара от общия обем на преките държавни плащания към фермерските стопанства, което рязко контрастира с 23,5 милиарда долара, дадени през 2020 г., и 7,8 милиарда долара през 2021 г., заделени за производителите.

Според доклада увеличението на цените и обемът на продажбите на стоки ще имат положителен ефект върху паричните постъпления. Брутните приходи от продажбите на селскостопански култури, добитък и животински продукти през календарната година се очаква да нараснат с близо 9%.

Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че продажбите на мляко могат да заемат водеща позиция с увеличение от 9,3 милиарда долара (или 22,1%). Очаква се също 8,5% увеличение на продажбите на говеда и телета и 12,3% увеличение на пилетата бройлери.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X