Еленчанката Мариана Димитрова се слави с натуралните си сладка и сокове, за чието производство използва собствена продукция

С 64 декара насаждения с ягоди, малини и вишни започва бизнеса си през 2018 година 38-годишната Мариана Димитрова от Елена, Великотърновска област. Наема земя около балканското градче и сключва дългосрочни договори. Тя, заедно със съпруга си, също производител на малини и арония, затварят цикъла и правят преди година цех за сладка и сокове. Преработват всичко, което отглеждат на терен. Започват бизнеса със собствени средства.

„Аз съм готвач по професия и исках да върнем вкуса на хората към продуктите без консерванти, оцветители и добавки. Насочих се към земеделието, защото обичам натуралните неща и всичко, което природата ни предоставя. А малината и ягодата са ми любим плод, затова започнах с тях. Винаги съм мечтала да имам такива насаждения“, спомня си началото Мариана.

Горда е, че предлага натурална продукция. И макар да не е регистриран био производител, стриктно спазва мерките за торене и пръскане на насажденията. При направата на соковете и сладката използва добавка само захар и лимонена кисилина. А продукцията предлага в търговската мрежа в различни градове или по изложения в страната.

„Държим на качеството, не на количеството“, усмихва се стопанката, която е редом с работниците и на терен, и в цеха.

Миналата година реколтата от ягоди бе добра, за разлика от малините. При тях сушата е повлияла значително, затова се е наложило да се полива допълнително.

„Скъпа бе малината миналата година, защото тя не е траен плод, а и трудно се бере. Ние ръчно берем. Все още не сме си осигурили машина за бране.

Трудно е и, защото в Елена липсва работна ръка и ходим от селата да си наемаме работници. Ягодата пък е претенциозна. Аз я отглеждам на земята върху слама или талаш. Има постоянно плевене и обработка. И разбира се, и това се прави изцяло ръчно. Всеки месец плевя ягодите“, обяснява Мариана Димитрова.

Цехът за преработка на продукцията отворила преди година, по време на пандемията. И тогава било трудно при избора, макар че имало доста хора безработни. Има трима работника на пълно работно време, допълнително помагат и други в работния процес.

С усмивка споделя, че сладката й са направени по домашна рецепта. И изтъква ползите на всички плодове за здравето на човек. Аронията например е богата на витамини и най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени. Ценната арония се слави като силен имуностимулант, а пресният сок помога за нормализиране на високото кръвно, източник на антиоксиданти, бори се срещу сърдечно-съдовите болести и поддържа в нормите високото кръвно налягане, подсилва паметта и подпомага концентрацията и прочие.

„Пожелавам да има повече млади земеделци. На нашата териотария са много малко. Аз не познавам млади фермери, които да се занимават със земеделие на моята възраст. Не ги влече, явно“, споделя еленчанката. Сега тя изпълнява плана си по подмярка 6.3 – „Стартова помощ за млади земеделски производители“. Засадила е още 6 декара с вишни.

Преди няколко месеца Мариана Димитрова бе отличена заедно с още 13 стопани от цялата страна, участници в конкурс за млади фермери, с пътуване до Брюксел. Поканата за участие в напреварата идва от великотърновската Служба за съвети в земеделието. Мариана е одобрена заради затворения си цикъл на производство – преработва собствената си продукция.

Креми Попова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X