Заместник-министър Добрев: Строго ще се следят дейностите по дърводобив и дървообработка

Контролът при износ на дървесина е засилен

„България не дели горите по начин на стопанисване. Най-важно е контролът да е строг и компромис за никого няма да има“. Това заявиха заместник-министрите на земеделието Атанас Добрев и Иван Христанов по време на работна среща с директорите на държавните горски предприятия и директорите регионалните дирекции по горите.

Основен фокус на срещата бе обсъждането на актуалното състояние в сектора, както и набелязването на мерки за подобряването на работата на държавните горски предприятия и регионалните дирекции по горите.

„Строго ще се следят дейностите по дърводобив и дървообработка, като ще се проверяват билетите за произход на дървесина”, информира заместник министър Добрев. И допълни, че е важно обществото да е информирано за работата на горските инспектори и затова е нужно да се обяснява какви конкретни дейности по контрол се извършват.

 „Обратната връзка от хората и кметовете е важна при осъществяването на контрола”, информира още той.

Аграрният заместник-министър посочи още, че може да се прави организация на дейността на регионално равнище, защото на отделните места са ефективни различни методи, както и че е  необходимо да се мисли по иновативен начин работното време,

„Държавата изпълнява контролна функция в опазването на горския фонд“, заяви заместник-министър Христанов и подчерта, че е засилен контролът при износ на дървесина. Той информира, че се работи по законови промени, които да подобрят дейността.

„Ще направим база данни, която да обединява полезните практики и да е достъпна до всички заети е сектора”, разясни аграрният заместник-министър.

Заместник-министрите увериха, че ръководството на Министерство на земеделието ще работи активно по разрешаване на всички набелязани въпроси.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X