Reuters (Refinitiv Agriculture): Властите в България с административни пречки забавят незаконно товаренето на корабите с цел да ограничат износа на зърно от страната

Бясното ценово рали на международните зърнени пазари продължава. Ескалацията на военното противопоставяне между Русия и Украйна провокира паническите настроения в търговските среди и това е напълно разбираемо, тъй като делът на Русия и Украйна в световния износ на пшеница възлиза на около 30 на сто. Двете черноморски държави осигуряват за глобалния пазар близо 20% от експорта на царевица и решаващите 80% от износа на слънчогледово масло. Търговците акцентират, че след 24 февруари (началото на руската инвазия в Украйна) котировките на пшеницата на международните и представителните регионални пазари демонстрират не само небивала скорост на покачване на изключително висок волаталитет. През изминалия седем дневен период (25.02.-3.03.22) цената на пшеницата на борсата в Чикаго се покачи с 134 долара, до най-високото равнище от февруари 2008 г. насам – $474/т за мартенски контракт. През същия период цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж (Euronext) скочи с 65 евро – до EUR381,75/т. Днес, електронната търговия в Чикаго достигна до нови рекордни исторически ценови стойности – около $492/т, а първата търговия на борсата в Париж днес е в диапазон – EUR 400-405/т. През същия период миналата година пшеницата се търгуваше в Чикаго по около $240/т, а в Париж – по EUR228/т. Физическият пазар следваше динамиката на фючърсите. На 4 март 2022 г. експортната цена на американската мека червена зимна пшеница се изкачи до $528/т FOB, а на френската мелничарска пшеница 11,5-12,5% протеин – до EUR365/т FOB Руан, в сравнение с $395/т FOB САЩ и EUR325/FOB Руан в края на предходния седмичен период ($386/т FOB САЩ и EUR242/т FOB Руан – 04.03.21 г.).

Експортните котировки на френската царевица по данни на FranceAgriMer в момента се движат около EUR350/т FOB Рейн, в сравнение с EUR302/т FOB на 24.02.22 г. и EUR230/FOB Бордо – 04.03.21 г.

Украинските черноморски и азовски пристанища спряха товаренето на кораби, но най-голямото руско пристанище Новоросийск продължава да работи макар и в ограничен режим. Вероятно товаренето на зърнените партиди там и занапред ще бъде ограничено предвид включването му в санкционния списък на Евросъюза. Според търговски източници експортните котировки на руска пшеница 12,55 протеин на база FOB Новоросийск в момента се движат около $400/т, а на руската царевица – около $370/т FOB за товарене през април ($285/т и $263/т към 4.03.21 г.)

Важна новина за регионалния пазар дойде от Украйна. Украйна официално се обърна към водещите страни вносителки на руско зърно с искане за налагане на ембарго или значително ограничаване на доставките от Русия. Освен това браншовите организации на производителите на основните хранителни стоки от Украйна се обърнаха към подобни организации в чужбина с призив да ограничат износа на храни за Русия.

Междувременно Reuters (Refinitiv Agriculture) информира, че властите в България с административни пречки забавят незаконно товаренето на корабите с цел да ограничат износа на зърно от страната. Тези коментари предизвикаха повишен интерес в търговските среди, тъй като тези дни водещи международни анализатори отбелязаха, че нашата страна може да разшири пазарната си ниша и да акумулира значителни приходи от търговията със зърно на фона на руско-украинския конфликт.

Междувременно и цените на суровото слънчогледово масло в региона се устремиха стремително нагоре, като понастоящем според OilWorld предлагането на маслото е в диапазон $1660-1680/т FOB черноморско пристанище за товарене март-април ($1470-1530/т FOB – 4.03.21).

Европейските експерти очакват запазване на високите цени на зърнените храни.

на зърно, маслодайни семена и растителни масла от други региони.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X