Иван Масларов, управител на фирма ВАРЕКС: Гарантираме спокойствието на българските земеделци

През май отваря врати нов Търговско-сервизен комплекс на компанията в Добрич

Ася Василева
– Господин Масларов, какво предвижда фирма Варекс за 2022 г. Годината е безспорно предизвикателна. Каква е ситуацията на пазара на земеделска техника? Успявате ли да осигурите спокойствие и стабилност за вашите клиенти в тези условия?
– Определено 2022 г. е предизвикателна година. Очертава се да продължи така.Пазарът у нас следва тенденциите на световните пазари, които са изключително повлияни от събитията през последните години. Фирма Варекс е част от българския икономически живот, за нас важат всички тенденции, които важат и за колегите на пазара на земеделска техника в България. Всички се борим със забавените доставки, непрекъснато растящите цени на суровини и машини, и много други предизвикателства.
Смело можем да кажем, че през 2021 г. положихме изключителни усилия да заложим едно успешно функциониране на фирма Варекс през настоящата 2022 г. Нашите настоящи и бъдещи клиенти могат да са спокойни. Осигурили сме достатъчно на брой различни машини, които да отговарят на всички търсения. Нямаме притеснения за недостиг на техника. Винаги може да се очакват някакви забавяния в доставките, но те ще са минимални.
Продължаваме нашата работа като основен дистрибутор на марката Massey Ferguson за територията на България. Развиваме и останалите брандове, на които сме представители. През 2020 и 2021 г. добавихме доста нови марки към нашата продуктова гама. На пазара като цяло, и при нас в частност, цари оптимизъм, макар и умерен. Търси се качествена земеделска техника, каквато ние считаме, че предлагаме.


Нашият основен партньор Massey Ferguson от началото на миналата година започна масирано обновяване на всички серии трактори, които предлага на пазара. Това доведе до засилен интерес към марката от страна на фермерите. В Русе представихме втората обновена серия на MF – 5S в диапазона на мощност 105 – 145 к.с. Интересът към нея е голям. Повечето поръчани машини от тази серия, които трябва да пристигнат в рамките на годината, вече са договорени с клиенти. Сериозен е и интересът към Трактора на 2021 г. – серията MF 8S. Трактори от тази серия вече работят в стопанствата на много наши клиенти и се представят впечатляващо добре. Предстои излизането на пазара на новия флагман на серията 8S с мощност 305 к.с. и безстепенна трансмисия Dyna-VT.
На предстоящото изложение БАТА АГРО в Стара Загора през месец май ще представим още два обновени модела на марката Massey Ferguson. Това са сериите 6S и 7S. С това почти цялата гама трактори, предлагани от компанията е обновена.
Освен всичко това заедно с Massey Ferguson от 2019 г. насам представехме и успешно налагаме в България серията роторни комбайни MF IDEAL модели 7, 8 и 9.
Съгласно изискванията на нашите партньори – производители на марките, които представляваме в България, ние сме длъжни да работим по определени високи стандарти, зададени от тях, в частност от корпорацията AGCO. Имаме пълно покритие на цялата територия на България със сервизни и търговски центрове. Спазваме много стриктно тези изисквания. В момента имаме над 30 сервизни инженери, които обслужват територията на цялата страна. В момента в България работят 8 Търговско-сервизни комплекса на Варекс.
– Какво включва инвестиционната програма на ВАРЕКС през 2022 г.?
– Пандемията малко забави инвестиционната ни програма. Но ръководството на фирмата взе решение да стартираме активната ни инвестиционна програма и в края на миналата година започна строителството на новия ни търговско-сервизен център в град Добрич. Пускането му в експлоатация се очаква да се случи в края на май. Веднага след това планираме старта на строителството на новия ни център в Монтана.
– Какво бихте пожелали на българските земеделци за новата година?
– Здраве най-вече. Последните години всички разбрахме, че по-важно от здравето няма.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X