Изявени експерти от УХТ отличиха най-добрите иновации на ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ

Проф. Ангел Ангелов от Университета по хранителни технологии (УХТ) връчи наградите на трима от победителите в конкурса за иновации на международните изложения АГРА, ВИНАРИЯ, ФУДТЕХ. Церемонията по награждаването се проведе в Конгресния център на Международния пловдивски панаир на 10 март 2022 г.

Проф. Ангелов, който е ръководител на Центъра за обучение по качество и безопасност на храните беше председател на експертната комисия от изявени специалисти в областта на храните. Нейни членове бяха доц. Кремена Никовска от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт и доц. Панко Митев от катедра „Технология на виното и пивото“. Представителите на УХТ оцениха и отличиха иновациите на ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.

В много оспорваната надпревара се включиха 11 иновативни продукта от областите на машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост, системите за автоматизация на технологичните процеси, здравословни храни, биопродукти и др., каза проф. Ангелов.

С грамота и плакет бе отличена суха смес за приготвяне на шипков мармалад на фирма „Балевски и Киров“ в промишлени и домашни условия. Отличихме този продукт, защото фирмата представи комплексна технология за преработка на шипки при това с нисък въглероден отпечатък, обясни председателят на комисията. Само за 40 минути всяка домакиня може да приготви продукт с приказен вкус, а в индустрията нашата суха смес спестява три дълги технологични етапа, заяви Иво Балевски при получаване на отличието.

Само с диплом бе отличена „Фермата 2016“ за представените кармелажни бонбони с магарешко мляко. Суровината е специфична и има доказани здравословни характеристики. Продуктът е разработен съвместно с фабриката за бонбони „Алпи“ в Асеновград.

Грамота и плакет комисията присъди и на „Адиг“-Пловдив за продукта Емотерис“ – цялостна система на управление на процесите при отглеждането на лозя, прибирането на продукцията, преработката и маркетинга. Наградата е признание за нашия пет годишен труд в един от най-винарските райони на Франция, заявиха от фирмата при получаване на отличието.

На церемонията присъства и зам.-министърът на земеделието Момчил Неков, който заяви на закриването на церемонията, че Министерството на земеделието си е поставило за цел да върне на трапезата забравения в последните години вкус на родните продукти от български сортове и посадъчен материал. Целият процес трябва да е диктуван от желанието на потребителите, а иновациите ще му дадат реален тласък.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов посочи, че този конкурс на практика осъществява връзка между науката и бизнеса.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X