Министър Иванов: Водим диалог с Министерството на финансите в търсене на подкрепа за секторите птицевъдство и свиневъдство

„Водим диалог с Министерството на финансите, за да намерим начин за подкрепа за секторите птицевъдство и животновъдство. Ще коментираме възможностите за увеличение на бюджета по мярката за хуманно отношение към животните. Ние сме екип, който работи за решаване на проблемите на бранша, съвместно с него и не под натиск“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с представителите на бранша от секторите птицевъдство и свиневъдство. Участие в разговорите взеха и заместник-министрите Стефан Бурджев и Иван Христанов.

Аграрният министър информира, че ще бъде запазено намерението да се купи фуражно зърно, каквито бяха първоначалните намерения, с което да се подпомогнат тези подсектори. Представителите на бранша подкрепиха идеята и коментираха, че за тях тази мярка ще подпомогне работата на фермерите.

Министърът подчерта, че интересите на тези сектори активно се защитават и пред Европейската комисия. Той поясни, че и на последното си посещение в началото на седмицата техните проблеми и възможностите за решаване са били дискутирани. По думите му на последното заседание България е предложила да се повишат индивидуалните и национални тавани по de minimis и да се продължи извънредната подкрепа.

„Ще проучим и възможностите за подпомагане на отрасъла по Временната рамка за държавни помощи, както и през Ковид мярката“, информира д-р Иванов. Той припомни, че на заседанието в понеделник България е подкрепила включването на секторите земеделие, рибарство и аквакултури във Временната рамка за държавни помощи, с мерки за осигуряване на ликвидност, подобни на тези във Временната Ковид рамка. Според него обаче предложеният в проекта максимален таван от 20 000 евро на предприятие е значително по-нисък от заложения във Временната Ковид рамка. Позицията на страната ни е, че този таван е твърде нисък и няма да позволи на държавите членки да подкрепят в достатъчна степен засегнатите сектори. „Нашето предложение е по тази мярка изобщо да няма таван, или ако има такъв, той да бъде значително завишен“, заяви министърът.

Тема на дискусия бе и намаляването на ДДС на храните, както и Националният стратегически план. Представителите на бранша поставиха въпроси относно възможностите за участие по Втори стълб. Министър Иванови припомни, че Стратегическият план е изпратен към ЕК, като той може да бъде променян всяка година.

Представителите на бизнеса посочиха, че ситуацията в отрасъла не е никак добра, като прогнозите също не са положителни. Според тях проблемите им са причинени пряко от разпространението на COVID 19, като заради пандемията се отчита сериозен спад на потреблението и намаленото търсене от други отрасли, например туризма. Тя обясниха, че са засегнати и от поскъпването на фуражите, чиито стойности са нараснали два пъти от 2020 година насам. От сектор птицевъдство обясниха, че загубите за 2021 година са 80 млн. лв., затова, за да продължат работата си, е необходимо подпомагане от държавата.

Ръководството на Министерството на земеделието изрази готовност за продължаване на активния диалог в търсене на решения на проблемите в секторите птицевъдство и свиневъдство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X