Татяна Михайлова, изпълнителен директор на „Екофол“ АД: При ситуация на световен стрес, не подлагайте на стрес и пшеницата

„Екофол“ произвежда доказани листни торове вече 33 години

Интервю на Ася Василева

– Госпожо Михайлова, на пролетния семинар на пловдивските зърнопроизводители, представихте най-актуалните предложения от продуктите на „Екофол“, и също така дадохте и няколко съвета на земеделците как да избират листните торове, с които работят. Какво е важно да знаят?
– На пазара се предлагат прекалено много листни торове, които са оставени на избора на земеделеца. Той има желание да ги разбере и иска да извлече максимумът от представянето им. Но няма как това да стане нито чрез опити, нито чрез някакви обещания за невъзможни добиви или невъзможно повлияване на параметрите. Тук земеделците трябва да се доверят на професионално отношение и на доказани производители. „Екофол“ произвежда листни торове вече близо 33 години.
Най-важното е да се избере листен тор, който да въздейства не само до степен позеленяване. Позеленяването е добър ефект. То означава активирана фотосинтеза за момента на приложението. Но ако действието остане дотам, няма да има съществено влияние нито върху добив, нито върху качество. За да може да въздейства един листен тор по най-добрия начин, той трябва да съдържа комплекс от хранителни елементи, да бъде като силен хранителен бульон. Това означава макро- и микроелементи, стимулиращи и органични съставки, съставки, които влияят на общия физиологичен статус на растенията, но и хранят едновременно.
Другото, което заслужава специално внимание, това е моментът на приложение на листните торове. Дори най-добрият листен тор, приложен кога да е по време на вегетацията, естествено ще даде резултат, но няма да бъде такъв, какъвто би бил, ако листният тор е приложен в добивоопределящите фази. Специално за пшеницата това са братене-вретенене и наливане на зърното.
Съставът на листния тор, суровините, от които е произведен, също не са без значение. Хлорните съединения в листния тор са токсични за растението. Да, минали през почвен тор, коренът има функцията да ги задържа, да направи филтър. Но листно приложени, те влизат директно в растението и са токсични. По същия начин натрият, приложен в листен тор, измества калия. Това пак вреди. Както човекът, когато консумира сол в прекалени количества. Натриевите йони изместват калиевите.
Важно е земеделците да следят и за микроелементите. Те са много полезни, но стига да са в усвоима форма, тоест хелатирана. На етикетите на продуктите трябва да пише „хелатирани“ с някакъв агент.
Много важно за приложението е и да се използват максимум възможностите на листния тор да повлияе. Примерно, десетина дни след почвено торене е добре да се направи листно хранене. Ако листният тор е правилно подбран, ще стимулира усвояването на почвените хранителни елементи. А това означава, че разходите, които вече са направени за почвен тор, ще бъдат по-добре оползотворени.
– Но земеделците могат и просто да се доверят на познат производител на листни торове като „Екофол“?
– Екофол 33 години не само произвежда торове. Ние винаги сме вървяли ръка за ръка с науката. Изпитваме всички нови продукти. Изпитваме ги като въздействие – като стимулиращи и като хранещи продукти, изпитваме ги за смесимост с хербициди, за смесимост с инсектициди и с фунгициди. От страна на Екофол има гаранция, че сме направили всички възможни стъпки, така че до земеделския производител да стигне изпитан и въздействащ листен тор. И то като пълен комплекс на хранителни елементи. Защото моноторове има на пазара, и Екофол произвежда такива, но те са само за добавка към биостимулаторите при вече изявени дефицити.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X