Сярата е липсващият елемент при пшеницата

Четвъртият макроелемент е важен за културата, защото е ключов участник във фотосинтезата и влиза в състава на протеина

Учени от Северна Америка отбелязват, че сярата е не по-малко важна за храненето на пшеницата, отколкото класическата триада NPK. Затова смятаме, че препоръките на канадски експерти към земеделците са актуални и ще бъдат полезни и за зърнопроизводителите в нашата страна.

Експерти от правителствата на канадските провинции Алберта и Саскачеван напомнят най-напред на местните земеделски производители, че сярата е ключов компонент при образуването на хлорофила и строителен материал за протеините в зърнените храни. Оттук следват и препоръките за торене на пшеницата със сяра. На този факт трябва да обърнат внимание и нашите производители, защото конкуренцията в световния зърнен пазар е базирана най-вече на качеството и при недостатъчно съдържание на протеин, цената рязко пада.

Без необходимото количество сяра пшеницата не може да реализира своя добивен потенциал, да достигне необходимото съдържание на протеин и ефективно да усвоява азот, фосфор и други хранителни елементи. Впрочем, както добавя Фред Воцасек, главен агроном на американската фирма Servi-Tech Laboratories, базирана в щата Канзас (един от водещите селскостопански щати – бел. ред.), ефектът от внасянето на сяра при пшеницата зависи от съдържанието на органично вещество, структурата на почвата и климатичните условия. Ако почвата съдържа гипс или сулфати например, сярата е напълно достатъчно за реколтата.

Внасянето на серни торове чрез повърхностно разхвърляне помага на пшеницата да е наситенозелена рано напролет, но не е достатъчно за повишаване на добива.

Сярата се съдържа в органичното вещество на почвата. Тя преминава в достъпна сулфатна форма, когато почвената микробиота преработва растителните остатъци и други органични вещества. Активността на микроорганизмите зависи от температурата, затова усвояването и достъпността на органична сяра за растенията намаляват рано напролет, когато почвата е студено. Същото се наблюдава, когато зимната пшеница възстановява вегетацията си прекалено рано.

Сярата не повишава добива значително, но влияе на качеството на зърното

Затова Фред Воцасек съветва внасянето на сяра в почвата, където съдържанието на органично вещество не превишава 1,5-2%. Там елементът лесно се измива в по-ниските зони от разположението на кореновата система на растенията. Ефектът от внасянето на сяра е по-осезаем в по-студени пролети и при прохладен климат.

Това се потвърждава и от изследвания в Университета Гуелф (Канада) и Асоциацията за подобряване на селскостопанските култури и почвите в провинция Онтарио, проведени през 2011 и 2012 години. Изследванията показали, че внасянето на 22,4 кг/ха (2,24 кг/дка) сяра през 2011 г. повишило добива от пшеница с 3,5 ц/ха (35 кг/дка), а през 2012 г. – с 1,7 ц/ха (17 кг/дка). Изследователите свързват тези резултати с това, че пролетта на 2011 г. е била прохладна и много влажна, а през 2012 г. – топла и суха. Изнасянето на сяра с пшенична реколта при добив от 27 ц/ха 1270 кг/дка) е 11,2 кг/ха (1,12 кг/дка), в т. ч. около 4,5 кг/ха (450 г/дка) със семената и 6,7 кг/ха (670 г/дка) със сламата.

Дефицитът на сяра задържа развитието на културата толкова интензивно, колкото и дефицитът на азот – обобщават канадските специалисти в препоръките си за фермерите. И допълват, че дефицитът на сяра влошава брашномелните и хлебопекарни качества на пшеницата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X