Земеделците от синдикат „Защита“: С 1,50 лв. на декар се оскъпи всяка една обработка

Работим ден за ден и никой не мисли за есенна сеитба

По време на протестни действия на 12 май т.г. производители от земеделската секция на Синдикат „Защита“ поискаха сериозна подкрепа от държавата за малките и средни земеделски стопани, които вече не издържат на натиска на натрупалите се кризи.

Според Юлиян Георгиев, председател на земеделската секция, трябва да има начин цените на горивата да придобият по-нормален вид за тях, за да могат да продължат да работят. За торовете вече не говорим, казва Юлиян, защото който засял, засял…

Министерството на земеделието би трябвало само да ни предложи вид подкрепа, като заинтересовано ведомство и за дребното съсловие фермери, които вече са в агония. Засега резултат няма. А, ние – дребните и средните се нуждаем от друг вид механизъм, за да не бъдем все най-засегнати от кризите и да можем да си покрием риска.

Общо 10 обработки трябва да направим на есенните посеви до жътва, с тези цени на горивата, не можем да ги осъществим и до края да отгледаме посевите качествено. Защото с 1,50 лв. на декар вече ни се е оскъпила всяка една обработка.

. Какво смятате да правите занапред, питаме стопаните.

  • Първо на УС на синдиката ще се съберем и поговорим с останалите колеги, тогава ще решим.

. Мислите ли за есенната сеитба, която е след 4-5 месеца, но трябва подготовката ви да започне по-рано?

  • Ако трябва да съм честен, не сме и помисляли, сега работим ден за ден и дори не знаем как ще ожънем. Без финансов пакет за подкрепа на малките и бедни стопани, както се подготвя нещо подобно за бедните граждани, няма да се справим.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X