Специализиран неприятел

Черешовата муха напада и поврежда съзряващите плодове само на черешата и вишнята. Нападнатите плодове загниват или опадват. Червивите плодове с ларви на черешова муха не са годни както за консумация, така и за преработка.

Биологията на черешовата муха е такава, че тя се развива при сравнително по-високи температури. Затова поврежда плодовете на средно ранните и късните сортове череши и вишнята. Ранните череши най-често остават незасегнати или процентът на повредените плодове е незначителен.

Мухата е блестящо черна, със зелени очи, жълто-кафява глава и жълто щитче. Започва да лети около средата на май и продължава летежа си до юни. Женските мухи предпочитат да снасят яйцата си в избистрените, започнали да зазряват плодове. Затова най-ранните сортове, които вече са узрели (червени плодове) са устойчиви. Мухата пробива плода и снася по едно яйце под кожицата му. Невъзможно е да се установи в кои плодове има снесени яйца, тъй като раната е много малка и обикновено зарасва бързо. Една женска муха снася до 200 яйца. След излюпване на ларвата, тя се храни с меката част на плода и го превръща в каша. Повреденият плод загнива, при лек вятър опадва на земята.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X