ЕС премахва вносните мита за Украйна

Комисията по международна търговия в подкрепа на украинската икономика одобри едногодишно суспендиране на вносните мита на ЕС за украински стоки. Окончателното одобрение е насрочено за 19 май 2022 г. на пленарна сесия.

Това се съобщава на сайта на Европейския парламент.

„Депутатите от комисията по международна търговия одобриха предложението на Европейската комисия за временна либерализация на търговията с украински продукти след руската агресия, което попречи на Украйна да продължи търговията си с останалия свят. Приетите разпоредби предвиждат както пълно спиране на вносните мита върху промишлени стоки, системата на входните цени на плодовете и зеленчуците, така и антидъмпинговите мита“, се казва в изявлението.

„ЕС е в състояние да предприеме стъпки за съживяване на двустранните търговски отношения и ще го направи. Премахването на митата и отварянето на европейския пазар ще ни позволи да засилим способността на Украйна да търгува със стоки и селскостопански продукти. Това решение е не само символично, но и отразява естеството на нашите политически ангажименти към Украйна“, каза Сандра Калниете, латвийски евродепутат.

Съобщава се, че проектотекстът трябва да бъде ускорен, за да бъде подложен на гласуване от целия парламент на 19 май. Текстът ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X