Минираща муха по луковите култури

Миниращата муха е сериозен неприятел по лука, чесъна и праза в много райони на страната. Неприятелят има две поколения. Възрастните насекоми се появяват в края на април-началото на май. Вредят ларвите, които се изхранват във вътрешността на стъблото, като се движат по посока луковицата. При праза и чесъна те навлизат и до по-вътрешните обвивни листа. Централният лист на лука и чесъна силно се завива.

Второто поколение на миниращата муха се развива само по праза до късна есен. За ограничаване на вредите от миниращата муха трябва да се избягва засаждане на лук и праз на обилно наторени с оборски тор почви. За подхранване на растенията да се използват само минерални торове.

Химичната борба с миниращата муха се води срещу двете поколения и е сходна с тази на луковата муха. Първото пръскане с инсектициди се провежда в началото на летежа на мухите, което при лука и чесъна е от началото до средата на април. Правят се две третирания през интервал от 8-10 дни. При праза се пръска в началото на юли, като отново се повтаря след 10 дни. Към инсектицидният разтвора задължително се прибавя прилепител.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X