Сиаптон повишава добива и качеството на продукцията

Този универсален органичен тор и биостимулатор – продукт на ЮПЛ, подхранва растенията и им помага да преодолеят стреса

И тази година природните сюрпризи не ни подминаха. След меката зима пролетта ни поднесе силно променливи условия – неустойчиво кратко затопляне, редуващо се с много валежи и подчертано студено време. Посевите със зимни житни култури и рапица бяха подложени на различен вид стрес, който сериозно засяга тяхната производителност. Растенията, претърпели неблагоприятно въздействие на абиотични фактори, като често редуване на ниски и високи температури, преовлажняване и други, по-късно проявяват много по-голяма чувствителност към условията на средата и са по-податливи към заразяване от различни фитопатогени. Третирането с препарати за растителна защита – основно хербициди през пролетния сезон, в различна степен също е сред причините, които оказват негативно въздействието върху растенията.


Затоплянето в края на март позволи влизане в нивите и много земеделски производители не се поколебаха да започнат сеитбата на слънчогледа и царевицата. Така още в началото на април, пролетната сеитба в страната беше към приключване, независимо че температурите в първата половина на април рязко паднаха, стигнаха отрицателни стойности с превалявания дори и от сняг. Почвата не акумулира необходимата за пролетни култури температура. С ранната сеитба беше пренебрегнат един основен фактор, който е водещ за сеитба на пролетните култури: необходимост от оптимални стойности на почвената температура – 8-10°С на дълбочината на сеитбата. Естествено, очаквано е тази прекалено ранна сеитба да причини негативни последици за пролетните култури. Вероятно ще се наблюдава трудно и недружно поникване, изтощени поници, неизравнени посеви, затруднен растеж и не на последно място не е изключено пропадане на семена, поници и растения.
Ето защо, в тези сложни условия, повече от всякога е необходимо да се приложи комплекс от мерки за защита на културите от въздействието на стреса и оптимизиране на тяхното хранене.
Компанията ЮПЛ,  която е една от световните лидери в областта на защитата на растенията, предлага на производителите оптимален вариант за подпомагане на растенията чрез своя продукт Сиаптон.
СИАПТОН – универсален органичен тор и биостимулатор за листно и почвено приложение при всички култури
Сиаптон е специализиран биотор на основата на естествени хидролизирани протеини, който повишава добива и качеството на продукцията. Качествата му не се изчерпват само с хранителната стойност, защото той активира защитните сили на растенията и намалява загубите, което го прави изключително подходящ при стресови ситуации.
Начин на действие на
СИАПТОН
 Води до бързо усвояване на амониевия азот от почвата
Сиаптон ускорява формирането на важни аминокиселини, които засилват действието на ензими, водещи до бързо усвояване на амониевия азот от почвата и образуването на азотно-глутаминови киселинни комплекси в растението. Образуването на повече незаменими аминокиселини засилва растежа на растенията и увеличава добива.
 Ускорява усвояването на нитратния азот от почвата
 Сиаптон засилва действието на ензима нитрат-редуктаза (НР), което води до засилено преобразуване от растението на наличните почвени нитритни форми на азот (Ани) в лесноусвояеми амониеви форми на азот (Аам)
 Сиаптон активира генната активност на растенията
Сиаптон активира гените, отговарящи за защитните сили на растението срещу абиотичните фактори на околната среда.Това повишава много устойчивостта и бързото възстановяване на организма.
 Сиаптон има и редица други предимства
Сиаптон работи както по време на стрес, така и при нормални условия. Освен източник на азот и на незаменими аминокиселини, продуктът е източник и на сяра за растенията.
Дози и начин на употреба на Сиаптон
Листно: 150 – 250 мл/дка с необходимото количество вода, за да се получи добро и равномерно покритие на третираната повърхност.
Почвено: 300 – 500 мл/дка (до 1 л/дка). По-ниската доза предполага по-честа употреба.
Сиаптон се внася дву- или трикратно в интервал от 10 – 20 дни.
Култури, при които се прилага Сиаптон
 Житни в т.ч. ориз, просо, сорго – двукратно по 150 мл/дка
 Слънчоглед – еднократно 250 мл/дка
 Разсадни култури – първо внасяне 7 – 10 дни след разсаждане.
 Безразсадни култури, окопни, украсни, овощни и лозя – в начало на най-критичните фази за формиране на добива, както и преди очаквани слани, или веднага след градушки.
Сиаптон е смесим с повечето употребявани течни торове и хелати. Смесим е и с болшинството известни продукти за растителна защита, с изключение на минерални масла, сяра и медни продукти.
При употреба в смеси с други торове и препарати е препоръчително да се направи опит върху малка площ преди цялостното прилагане.
Сиаптон доказано повишава добива и качеството
Данни от изведени производствени опити в различини реални агроклиматични и почвени условия на Европа, Азия и Америка, показващи повишаването на добива и качествените показатели от Сиаптон:
 Пшеница до +15%, при твърдата пшеница протеини до +11,2% ; глутен до +12,4%; ориз до +23%; слънчоглед до +19%; сорго до +10%; бобови до +29%; памук до +48%; карфиол до +85%; главесто зеле до +50%; листни зеленчуци (праз) до +35%; домат до +42%; патладжан до +38%; пипер до +16%; картофи до +14%; формиране на повече рязан цвят при роза, карамфил и орхидея; формиране на кичести храсти при декоративните видове.
Употребата на СИАПТОН значително намалява загубите, причинени от:
 суша или преовлажняване (неправилен воден режим);
 екстремно високи температури;
 измръзване от слани и възвратни пролетни студове;
 градушки;
 повреди от неприятели;
 неправилна употреба на пестициди;
 изресяване (милерандаж);
 алтернативно плододаване (при стари овощни градини) и др.

За повече информация: www.upl-ltd.com/bg

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X