Неочаквано: недостиг на синапено семе направи горчицата дефицитна

Френските купувачи ще са изправени пред неприятна ситуация в супермаркетите това лято. Те ще останат без горчица. Дефицитът в цялата страна се дължи на недостига на синапено семе, основна съставка за производството на кулинарния продукт, пише BBC.

Тежката суша в Канада, слабите реколти във Франция и войната в Украйна са комплексните причини за спада в доставките на синапено семе. В резултат на това цената на горчицата се е увеличила с 10% на френския пазар, а някои магазини имат затруднения да си набавят нужните количества. Канада, откъдето Франция внася по-голямата част от суровината за производство на горчица, беше засегната от суша миналата година и това намали добивите в земеделските райони на страната.

Не всички засушавания са резултат от изменението на климата, но излишната топлина в атмосферата изсмуква повече влага от земята и ги влошава. От началото на индустриалната ера, глобалното затопляне с близо 1,2 °C и това ще продължи, ако държавите по света не намалят рязко парниковите емисии.

Междувременно във Франция през последните 3 години местната реколта от синапено семе не отговаря на очакванията заради влажните зими и студени пролетни месеци. По думите на Люк Вондермезон, изпълнителен директор на третия по големина производител на горчица във Франция La Reine de Dijon, производството бележи спад от 20-25%. Синапеното семе е могло да бъдат намерено през януари и февруари, но оттогава наличността е намаляла. „Пазарът е напълно празен. Всичко е резервирано и изпитваме трудности с доставката на семена“, споделя Вондермезон.

Първоначално френските производители се надяваха да внесат допълнителни количества синапено семе от Русия или Украйна, за да компенсират недостига, но след началото на войната това вече е невъзможно. Тя наруши логистиката на глобалните доставки на много селскостопански продукти. Военните действия на Русия, блокадата на черноморските пристанища на Украйна и санкциите на ЕС срещу Москва сериозно ограничиха количеството храна, която всяка страна изнася за останалия свят.

Преди дни Организацията на обединените нации предупреди, че войната може да причини световна продоволствена криза, която ще продължи с години. В Обединеното кралство пък спирането на доставките на слънчогледово олио от Украйна миналия месец доведе до ограничение в супермаркетите на това колко бутилки олио за готвене могат да купят клиентите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини