Точни действия за лечение

Наблюдението на нивото на опаразитеност с акара Вароа – гаранция за добро здраве

Двм Ивелин Маринов
Вароатозата е широко разпространена в страната и причинява немалко преки и косвени загуби за пчеларите. Заболяването е една от основните причини за смъртност и входна врата за редица други заболявания, поразяващи пчелните семейства – вирусни, гъбични,, бактериални и други паразити.
Затова е важно е да се добие ясна и точна представа за състоянието на пчелина по отношение на вароатозата.
В нашата пчеларска общност битува разбирането, че пчелинът не е застрашен, ако на бялата, намазнена хартия поставена на дъното на кошера, откриваме малък брой акари. В същността си това наблюдение е качествено в широкия смисъл на думата и не дава точна представа за реалното състояние на пчелното семейство по отношение на Вароа. Реалността може да е много по-различна от първоначалната визуална преценка.
Много по-информативно е количественото изследване
При него нивото на опаразитеност с Вароа се определя точно, което позволява на пчеларя да предприеме точните и правилни към дадения момент действия за лечение или профилактика на заболяването било то в началото, в средата или в края на сезона.
Важно от диагностична гледна точка е определянето на точния процент на опаразитяване на пчелното семейство. Процентът се определя най-точно, ако се знае от какъв брой пчели е паднал конкретния брой акари. При теста с хартията е нужно да се прецени броят пчели в семейството, налични към момента на провеждането му, което е практически невъзможно да се постигне, тъй като най-често това е преценка „на око“, което може да доведе до неправилно определяне на нивото на опаразитеност. За теста с бялата хартия е нужно да се ползват препарати с нок-даун (моментен, еднократен, кратковременен) ефект. От разрешените за употреба ветеринарни медикаменти често за тази цел се ползват тези, съдържащи органични киселини – оксалова киселина например. Препаратите с постепенно и продължително отделяне на активното действащо вещество не са подходящи за диагностична процедура с бяла хартия.
Точното определяне на процента се постига с отделянето на определен брой пчели – най-добре 300 бр. и обработката им най-добре да става с двупроцентов алкохолен разтвор. Методът с алкохолния разтвор е най-точен. За този тест има удобен уред, създаден за дългогодишно ползване на пчелина – Varroa Easy Check, който дава възможност за максимално точно определяне на процента опаразитеност. Този тест, разбира се, може да се направи и с подръчни на пчелина материали, но винаги трябва да се определя точния брой пчели използвани за теста. Резултати показващи 2- 3% – ова опаразитеност (6-9 акара на 300 пчели) на семейството вече алармират за сериозна заплаха за здравето и живота на семейството. Такива пчелни семейства трябва да се третират незабавно. Ако това се наложи през активния сезон, да бъдат извадени от стоково производство след третирането.
Добре е пчеларят винаги да се консултира със специалист по пчелна патология преди провеждането на съответния тест.
За да се даде възможност на пчеларите да се сдобият с оригиналния тестови уред Вароа Изи Чек и чрез него да следят прецизно развитието на популацията на акара в пчелините си, Вето-фарма и Био Маркетинг България обявяват промоцията
„едно = едно + пет“

а именно: При закупуването на един уред Вароа Изи Чек, получавате една опаковка Апивар безплатно, с която можете да третирате пет пчелни семейства срещу Вароа.

Предишна статияНозематоза – превенция и контрол
Следваща статияСтранности

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X