Пак непрозрачно, и пак на тъмно ли ще се правят промени на Стратегическия план?

На 23 май Министерството на земеделието получи коментарите на Брюксел относно Стратегическия план за ОСП, която ще се прилага през периода 2023-2027 г.

За стотиците забележки министерството ще разполага с едва три седмици, за да ги разгледа и отговори как ще промени плана. А то със сегашния си ръководен състав не дава знак, че е толкова подготвено за тази сериозна и фатално важна работа.

Мина вече повече от първата седмица, а информационният мрак продължава.

Пак ли на тъмно и без всякаква прозрачност някои експерти сами ще решават съдбата на цялото българско земеделие?

Браншовете искат да разберат какво са написали от Брюксел относно нашия национален план, какви забележки имат и в кои области, кои от тях могат да бъдат променени, кои – преглътнати по някакъв начин, кои – не.

Искат да научат кои са фрапиращи и ще лишат някои сектори от шансовете им за модернизиране и конкурентоспособност?

Но засега браншовете са държани в неведение и са оставени в пълен информационен мрак. И явно пак до 59-атата минута ще бъдат държани в тази мъгла. А накрая, когато вече не остава много време, ще им се сервират направо едни готови ведомствени – на МЗм, предложения, което трябва да стане на Тематична работна група.

И тъй като нещата пак се развиват по старому, по нашенски, на тъмно и зад завесата, земеделската общност не крие, че вече е сериозно изнервена.

Тя не може да разбере защо само в България властта се държи така спрямо производителите и не публикува коментарите на ЕК на сайта на аграрното министерство, както това стана във всички останали държави членки.

Тя недоумява защо МЗм не ги изпрати веднага до браншовите организации, за да имат време да се съберат, да ги разгледат и да си внесат предложенията.

Притеснени са свиневъди, птицевъди, тютюнопроизводители, които искат спешно да се свика Консултативният съвет по тютюна, заради слух, че България не е предложила нова референтна година за помощта за тях.

А Министерството на земеделието мълчи надменно, което единствено може да се оцени като напълно непрофесионално, и направо неприлично поведение.

Но…земеделци, дайте да го принудим това ведомство, което се храни от вашите данъци, да си свърши работата и да ви информира за какво става дума. Защото това касае за години напред вашата работа и вашите доходи. Докога ще стоите разделени и ще си траете, и ще се спасявате поединично???

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X