Оса паразитоид е в програмата за интегриран контрол на доматите

Борбата с опасният неприятел по доматите доматен миниращ молец – Tuta Absoluta е една от основните задачи на производителите на домати, пипер, картофи и патладжан.

Възрастните отлагат яйца по листата на растенията. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете, листата и стъблата, причинявайки характерни увреждания. За една година този вредител може да има до 15 поколения!

Във Великобритания компанията Bioline Agrosciences е разработила биологичен продукт за включване в интегрирана програма за контрол на доматите и протокол за неговото използване.

„Програмата се основава на използването на паразитоидна оса (Trichogramma achaeae) за унищожаване на повечето яйца, преди те да могат да се излюпят и да повредят реколтата“, обясняват учените. Компанията също инвестира голяма сума в избора на оптималния щам на Trichogramma achaeae и в патентоването на дозатори, което ще направи прилагането на продукта просто, лесно и надеждно.

В програмата за интегриран контрол на доматите се ползват феромонови уловки за улов на възрастните и гъсениците.

„Патентованите дозатори са специално проектирани за лесна и икономична употреба. Те са предназначени за непрекъснато освобождаване на Trichogramma achaeae за около 3 седмици, което прави програмата управляема от гледна точка на време и разходи ”, казва Спирос Кавурас, търговски мениджър на компанията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X