Министър Иванов: Държавата ще поема 65% от застраховките на земеделците

Земеделският министър Иван Иванов увери, че ще бъдат обезщетени земеделските стопани, които са с под 100% пропаднали площи. Не трябва земеделските производители, които да имат основание за притеснение, че държавата няма да се погрижи, призова Иванов пред bTV. 

През настоящата година има предвиден бюджет от 5 млн. лв. за обезщетение срещу градушките по схема за държавна помощ. Обезщетенията зависят от това колко площи ще заявят земеделските производители, уточни земеделският министър.

Държавата поощрява и застраховането – 65% от сумата, която земеделските производители дължат на застрахователите, се поема от държавата. За съжаление обаче земеделските стопани не се възползват, не губят нищо, а единствено трябва да си направят застраховка, посочи Иван Иванов. Тази година интересът е изключително нисък и земеделският министър не вижда защо земеделските стопани да не се възползват.

Хиляди ракети са изстреляни срещу градушките. От бюджета са осигурени 13.5 млн. лв., които покриват нуждите и няма дефицит на ракети срещу градушките. Земеделските стопани могат да бъдат спокойни, че се обработват градоносните облаци, увери Иванов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X