Очаква се значително забавяне в производството на мляко в световен мащаб

Глобалното производство на мляко може да се свие за четвърто поредно тримесечие през второто тримесечие на 2022 г., сценарий, който не се е случвал от 2012-2013 г., сочи нов анализ.

Според последния доклад за млечните продукти от Rabobank производството на мляко се очаква да намалее за поне четири последователни тримесечия, от Q3 2021 до Q2 2022.

Това се дължи на отслабването на очакванията за търсенето, създавайки сценарий за умерен спад на цените на млечните продукти през втората половина на 2022 г.

Производството на мляко в регионите за износ на млечни продукти „Големите 7“ – САЩ, ЕС, Нова Зеландия, Австралия, Бразилия, Аржентина и Уругвай – се свива на годишна база за три последователни тримесечия.

Rabobank прогнозира, че производството на Big-7 ще се свие за четвърто поредно тримесечие през второто тримесечие на 2022 г., нещо, което не е наблюдавано от 2012-2013 г.

Очаква се производството на мляко да спадне с 1,1% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г. след спад от 1,9% през първото тримесечие на 2022 г. Но се очаква производството да се възстанови умерено през следващите тримесечия.

Положителен растеж на годишна база се очаква през втората половина на 2022 г., което ще доведе до очаквано намаление от 0,5% за 2022 г. Предварителните прогнози за 2023 г. предполагат ръст под тенденцията от 0,5%.

„Настоящото забавяне на глобалното производство на мляко е пряко свързано с по-високите производствени разходи и метеорологичните явления“, обяснява Андрес Падила, старши анализатор в Rabobank.

„В миналото производството се възстанови и надмина предишните пикове, но сега има структурни проблеми, които биха могли да ограничат значителното възстановяване на производството от някои ключови износители.

Млечните стада в Нова Зеландия и Европа имат ограничен потенциал за растеж и е по-вероятно да се свиват при настоящи и предложени регулации и натиск върху околната среда.

В Южна Америка конкуренцията от зърнени и маслодайни култури за земя и капитал продължава да се засилва, ограничавайки разширяването на млечното животновъдство.

Производителите на мляко по целия свят са изправени пред по-високи цени на царевицата и соята, а метеорологичните смущения засягат определени региони, особено Океания и Южна Америка.

Общият инфлационен натиск в енергетиката, горивата и заплатите също оказва влияние върху рентабилността в Големите 7. „Въпреки по-високите цени на млякото, ръстът на производството на мляко и повишените разходи за фураж остават предизвикателство“, казва Падила.

Очаква се и по-ниско търсене в повечето региони, тъй като потребителите усещат значителното въздействие на инфлацията върху тяхната покупателна способност.

В САЩ и ЕС инфлацията е на 40-годишен връх, шокира потребителите и засяга непропорционално семействата с по-ниски доходи.

На нововъзникващите пазари инфлацията не е нова, но сериозността на сегашното покачване на цените, особено за страните вносителки на суровини, се засилва от последиците от войната в Украйна и много силния долар.

Въпреки това, според Падила, високите цени на петрола биха могли да подкрепят търсенето на внос на млечни продукти за някои страни  износителки на петрол, както се вижда в предишни цикли на суровини.

Отслабването на покупателната способност на потребителите затруднява млекопреработвателите да прехвърлят увеличените производствени разходи върху потребителите.

В някои региони, като Европейския съюз, някои търговци на дребно продължават да се противопоставят на допълнителни повишения на цените за някои продукти с нисък марж.

Китай намалява вноса си поради силното местно производство на мляко, съчетано с по-слабото потребителско търсене, свързано с мерките, свързани с Covid, и високите запаси.

Като цяло вносът на LME (еквивалент на течно мляко, с изключение на суроватката) вече е с 4% по-нисък за първите четири месеца на годината, като някои категории намаляват рязко (суроватка -40%).

В бъдеще търсенето на внос на LME в Китай се очаква да намалее с 34% на годишна база през 2022 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X