Зърнопроизводителите очакват добра реколта, но…

Подканят Министерството на земеделието да реши два сериозни проблема след жътва. През юли в Добруджа ще покажат стотици царевични слънчогледови хибриди и специализирана техника

Диана Ванчева

Зърнопроизводителите от житницата на България май ще засрамят всички останали събития в страната, подготвяйки нещо уникално след жътва.

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите ще проведе Ден на полето в златните си ниви, където е поканил фермери, специалисти, фирми, институти и институции, доставчици, дистрибутори, търговци, преработватели, научни работници, селекционери, застрахователи, ученици и студенти, и други гости, за да направят празник, който засега няма равен.

Цариците на това събиране ще бъдат слънчогледовите ниви и земеделската техника.

В деловата му част ще покажат над 200 хибрида царевица и слънчоглед на 12 семенарски компании, земеделск и машини и технологии за растителна защита и торене.

Производителите ще наблюдават и работата на специализираната модерна техника

По време на Ден на полето в село Гешаново зърнопроизводителите и техните партньори ще демонстрират хибриди, препарати, торове и работа на машините в реални условия.

Радостина Жекова, председател на регионалния съюз, която е двигател на срещата,казва, че хибридите ще могат да се видят на площ от 220 декара, земеделските машини ще работят на 40 дка, полето за презентации ще е на 300 дка, шатрите и сцената – на 40 дка, защото земя в Добруджа има колкото искаш, и то каква.

Домакините вече се готвят активно за дните от 26 до 28 юли, с една единствена уговорка – че е възможно да настъпи лека промяна в датите, ако жътвата закъснее.

Очакват с нетърпение представителите на МЗм

за да обсъдят заедно с тях някои актуални проблеми, които сами не могат да решат.

На първо място това е чл. 37в от ЗСПЗЗ. Според сегашното действащо законодателство е проблем сключването на споразуменията за ползване на земя.

На Ден на полето през юли са поканени всички – този път освен фермерите, и техните семейства

Необходими са леки промени, които да позволят на изрядните фермери- платци да могат спокойно да планират комасацията на земята, която са декларирали и да не бъдат възпирани покрай други.

Веднага след жътва за тях започва новата стопанска година – още през август, затова настояват още от лятото да имат гаранции за тази предвидимост.

На второ място ги вълнува дали ще има дерогация към ЕК от страна на МЗм за опалването на стърнищата, защото за тях сега е нерешим проблем справянето с вредителите в нивите, като хоботници и щурци, които нанасят големи щети.

Питат и за друга дерогация – докато не се появи подходящ препарат, да им бъдат разрешени регистрираните продукти за обеззаразяване на семената преди есенната сеитба. Защото няма как да се помогне на продоволствената сигурност, ако посевният материал не се обеззарази.

Добра житна реколта очакват в житницата сега

Искаме да знаем, че всички тези проблеми ще бъдат решени предварително, за да можем да работим спокойно, да приберем житото и да осигурим хляба, от който по-голям няма, казва Радостина Жекова от Добруджанския съюз пред „Гласът на земеделеца“.

…Към днешна дата, спорид няея се очаква добра реколта от пшеница. С колегите й от страната се надяват за Жътва 2022 , която ще бъде открита на 28 юни в с.Боздуганово край Стара Загора, времето да бъде с тях, но и министерството, за да приберат всичко от нивите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X